Volt kulturális minisztereket jelentett fel a RADEF


Hivatali visszaéléssel vádol öt volt kulturális minisztert – Kelemen Hunort, Mircea Diaconut, Puiu Haşottit, Daniel Barbut és Gigel Ştirbut – a román állami moziüzemeltető RomâniaFilm szakszervezete.

A RADEF tavaly decemberben fogalmazta meg a feljelentést a román kulturális minisztérium öt korábbi vezetője ellen.

A vád szerint a miniszterek hivatali visszaéléseket követtek el, amelyek sértetik a kulturális minisztériumnak alárendelt RomâniaFilm alkalmazottainak jogait és érdekeit. Őket okolja a szakszervezet amiatt, hogy a RADEF adósságokat halmozott fel, és az alkalmazottak nem kapták meg a fizetésüket. A vádirat megfogalmazói szerint számos mulasztás történt, ami 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel és a közhivatalnoki tisztségektől való eltiltással büntethető.

A RADEF korábban 107 moziépületet és kültéri mozit adott át a helyi önkormányzatoknak, ám ezek közül jelenleg csupán három szolgál eredeti rendeltetésének megfelelően, a többi kapcsán az új üzemeltetők semmibe vették a filmforgalmazással kapcsolatos tövényes kötelezettségeiket (a helyi tanácsok kötelesek az átvétel után max. 4 éven belül felújítani és modernizálni a mozikat, és legalább 15 évig kötelesek rendszeres filmvetítéseket szervezni a régi mozik épületében).

A szakszervezet korábban tájékoztatta a minisztériumot minderről és a belső pénzügyi helyzetéről is. Tavaly november 3-ával kezdődően a RomâniaFilm alkalmazottai egy hétig álltak sztrájkőrséget a minisztérium épülete előtt, de nem született megoldás a problémáikra. November 7-én, az államelnök-választási hajszában Victor Ponta miniszterelnök elleni politikai vádaskodásba csapott át az ügy.

(Mediafax)Kapcsolódó