Létrejött az erdélyi filmalap


A Transilvania Film Fund (TFF) 100 000 eurós induló kerettel kezdi meg működését áprilisban.

Az alap célja a helyi, rövid és egészestés dokumentum- és játékfilmgyártás elősegítése, nemzetközi koprodukciók megvalósítása, és a következő filmes generációk  képzése mesterkurzusok formájában – jelentette be a Berlinale koprodukciós fórumán Cristian Hordilă, a TFF igazgatója.

A TFF bázisa a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak is otthont adó Kolozsvár, kezdeményezője a fesztivál igazgatója, Tudor Giurgiu, illetve ügyvezető igazgatója, Cristian Hordilă. A projektet ők dolgozták ki tavaly, egy wroclawi Eurimages-workshopon (School of Film Agents / SOFA) több mentor szakmai támogatásával (köztük volt az Eurimage-vezető Robert Olla és az Izraeli Filmalap igazgatója, Katriel Schory). Hordilă elmondta, hogy a Berlinale kelet-európai válogatója,  Nikolaj Nikitin által megálmodott SOFA-műhely kulcsfontosságú volt a TFF létrejöttében.

Az alapötlet az volt, hogy minél több erdélyi város társuljon és pótolja össze a TFF beindításához szükséges erőforrásokat. Jelenleg a kolozsvári városházán kívül két egyetem – a Sapientia EMTE és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem színház- és televíziószaka –, és a DSG VFX stúdió támogatja a projektet, és több másik várossal tárgyalnak az együttműködésről.

Hordilă szerint stratégiai jelentősége van annak, hogy Kolozsvár és a Transilvania Film Fund „félúton” helyezkedik el Bukarest és Budapest között. Úgy gondolja, mivel román és magyar közösségek egyaránt élnek a régióban, „ideális az ökoszisztéma” egy ilyen jellegű kezdeményezés számára. A filmalap vezetői a Cine-Regió nemzetközi hálózatához is terveznek csatlakozni teljes értékű tag státuszban.

A TFF igazgatója azt reméli, hogy az új erdélyi filmalap révén Kolozsvár visszakerül „a régió filmes térképére”, oda, ahol száz évvel ezelőtt állt.

(The Hollywood Reporter / ScreenDaily / Film New Europe)


Címkék

Kapcsolódó