17 Gopo-jelölést kapott a Q.E.D.


Andrei Gruzsniczki filmjét többek közt a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában jelölték a „román Oscar”-díjra. A legtöbb jelölést elnyert filmek idei listáján Nae Caranfil Closer to the Moon című filmje következik, amely 12 kategóriában esélyes a győzelemre.

A fentiek mellett egy dokumentumfilm, a Corneliu Porumboiu rendezte Al doilea joc is versenyez a legjobb filmalkotásnak járó trófeáért. A három rendező – Gruzsnicki, Caranfil és Porumboiu – közül kerül ki a rendezői díj nyertese is. Nae Caranfil és Andrei Gruzsniczki emellett forgatókönyvíróként is versenyez a Poarta Albă című történelmi filmdrámát jegyző Oana Maria Cajalll és Nicolae Mărgineanuval együtt.

A színészi kategóriák jelöltjei:

  • a legjobb női főszereplő: Vera Farmiga (Closer to the Moon), Victoria Cociaş (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Olimpia Melinte (Planşa), Ofelia Popii (Q.E.D.) és Crina Semciuc (#Selfie).
  • a legjobb női mellékszereplő: Iulia Ciochină (Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti), Monica Ghiuţă (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Alina Berzunţeanu és Tora Vasilescu (Q.E.D.), valamint Alina Chivulescu (#Selfie).
  • a legjobb férfi főszereplő: Mark Strong és Harry Lloyd (Closer to the Moon), Florin Piersic Jr. és Sorin Leoveanu (Q.E.D.), valamint Serge Riaboukine (Cripta).
  • a legjobb férfi mellékszereplő: Dorian Boguţă és Virgil Ogăşanu (Q.E.D.), Marian Adochiţei (Planşa), Bogdan Nechifor (Poarta Albă), valamint Răzvan Vasilescu (#Selfie).

A Gopo-gálán az előző év legjobbnak ítélt európai filmjét is díjazzák – ezt a címet idén Lars von Trier A nimfomániás 1&2, Paolo Sorrentino A nagy szépség (La grande bellezza), Hans Petter Moland Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten), Dietrich Brüggemann Stations of the Cross vagy Pawel Pawlikowski Oscar-díjas Ida című filmje nyerheti el. A gálaesten kitüntetik az előző év legnagyobb kasszasikerét is – idén ez a Cristina Iacob rendezte #Selfie lesz: a filmre
102 026 néző volt kíváncsi, a produkció mozibevétele 1 147 487 lej.

A kilencedik Gopo-gálát március 30-án rendezik meg Bukarestben. Az idei jelöltek listája 81 román filmből került ki – ennyit mutattak be tavaly a hazai mozikban vagy a nemzetközi fesztiválokon.Kapcsolódó