Három hétig lehet online filmet nézni és szavazni a Mediawave Online Fesztiválján


Másodszor szervez online filmversenyt a Mediawave fesztivál. Ezúttal 50 alkotást lehet megnézni: 15 kisjáték-, 21 dokumentumfilm, 14 animációs, kísérleti és táncfilm tekinthető meg a Mediawave honlapján, eredeti nyelven, angol felirattal.

„Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg” – mesélik az online filmverseny születéséről honlapjukon a szervezők.

A filmekre március 31-ig lehet szavazni a különböző kategóriákban.

Idén összesen 78 országból 1494 filmet neveztek, ebből 162 alkotó vállalkozott a Mediawave – Úton online megmérettetésére is. „Bevalljuk őszintén, nem minden esetben értettük meg a szerzői szándékot, de ha a film minősége elért egy szintet, azt a köz elé tárandónak értékeltük. Döntsön, rangsoroljon a nézők szavazata, és a zsűri szakértelme” – vallják a szervezők, majd leszögezik, hogy az online és a fesztivál klasszikus versenyválogatása nem feltétlenül fedi egymást.

A bekerült kisjátékfilmek Nepálból, Lengyelországból, Dániából, Németországból, Romániából, Spanyolországból, Franciaországból és Magyarországból érkeztek, az általuk közvetített témák, kulturális hátterek hasonlóan színesek. Idén kiemelendő a lengyel részvétel, amely a filmfesztivál „klasszikus” részében is szembetűnő. Ezzel szemben az animációs és kísérleti filmek kevéssé tűntek frekventáltnak az Úton kategória szempontjából, de ide is kerültek gyöngyszemek a 11 filmből álló válogatásba, köztük iráni, spanyol, belga, német, szlovák és török filmekkel. Szórakoztatóak és elgondolkodtatóak, netalán talányosak és megfejtést igénylők – összegeznek közleményükben a szervezők. A dokumentumfilm-válogatásban mély érzelmek, rejtett világok, hiteles életképek elevenednek meg a képkockákon és tárják elénk főként a kisebbségi népek helyzetét. Ezt a témát a Mediawave a kezdetektől különös figyelemmel karolta fel. Szó van argentin hegyvidéki tájakról, életekről, lengyel vándorcirkuszosokról és lemezborítókról, végtelenbe vesző szibériai sorsokról, a baskír nyelv rejtelmeiről, és a magyar valóságról.

A Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét 25. kiadását 2015. április 28. és május 2. között szervezik meg a komáromi Monostori erődben – ekkor vetítik le a nagyközönségnek az online verseny nyerteseit is.Kapcsolódó