Hágába küldik a Krím elcsatolásáról szóló orosz filmet Hágába küldik a Krím elcsatolásáról szóló orosz filmet

Hágába küldik a Krím elcsatolásáról szóló orosz filmet

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította az igazságügyi tárcát a szerdai kormányülésen, hogy küldje el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak a Krím elcsatolásáról szóló orosz dokumentumfilm előzetesét, valamint közlése után az egész filmet.

A Krím – Hazatérés című dokumentumfilmből egy beharangozó részletet a napokban vetítettek le Oroszországban. Az előzetesben Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan beszél arról, hogyan adott parancsot egy éve a Krím-félsziget Ukrajnától való elszakítására. A vele készült interjúban elmondja egyebek között, hogy a területet nem a március 16-i krími népszavazás eredménye alapján csatolta el Oroszország Ukrajnától, hanem már korábban, február 23-ra virradóan megszületett a döntés a félsziget bekebelezéséről. Putyin azzal indokolta az orosz katonai benyomulást a Krímbe, hogy Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hatalmából eltávolított ukrán exállamfő életét kellett megmentenie. Janukovics az eddigi információk szerint valóban Szevasztopolon keresztül, egy orosz hadihajón menekült el Ukrajnából, és jelenleg Moszkva környékén egy luxusvillában él.

Az ukrán miniszterelnök a kormányülésen elmondta, hogy előző nap megnézte a film előzetesét. Arra a következtetésre jutott, hogy a film Hágában használható lesz bizonyítékként az Ukrajnával szemben elkövetett orosz bűntettekre. Szerinte a hágai vizsgálat végzőit érdekelni fogja ez a film, mert választ ad arra, hogy ki is adott utasítást Ukrajna területének elfoglalására, ki ezért a felelős.

„Aztán mi is csinálunk egy filmet, annak pedig az lesz a címe, hogy Krím – Bűn és bűnhődés” – jegyezte meg ironizálva az ukrán miniszterelnök utalva Fjodor Dosztojevszkij orosz író híres regényére.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat