A lausanne-i koldusokról is készült dokumentumfilm


Tegnap óta vetítik a svájci mozik a Koldusok oázisa (L'oasis des mendiants) című dokumentumfilmet, amely szociológiai szempontból közelít a Lausanne-ban élő, Kelet-Európából – többek közt Romániából – bevándorolt romák mindennapjaihoz. A bemutató pár héttel azután érkezett, hogy egy nagy-britanniai bevándorlókról szóló dokumentumfilm-sorozat (The Romanians Are Coming) körül tört ki botrány.

„Mi csak Lausanne-ról beszélünk, de Európa összes városában megjelentek roma koldusok. Ami bennünket megdöbbentett, az a polémia jelentősége, miközben valójában 40, 60 vagy talán 100 kéregető érkezett egy 140 000 lakosú városba” – idézi a rendezőt, Carole Pirkert a Mediafax.

A 86 perces svájci film közel három éven át forgott, nem annyira kulturális, mint inkább szociológiai szempontból közelít témájához. Kiindulópontja a koldulás betiltását kérő petíció megfogalmazása, és az aláírásgyűjtéstől eljut addig a pillanatig, amíg megszületik az erre vonatkozó rendelkezés, gyakorlatba ültetik a kantonban, és az érintettek is megérzik a hatását.

A Koldusok oázisa szerint a politikum világát és a közvéleményt egyaránt felzaklatta az a feltételezés, hogy a romákat egy maffiahálózat irányítaná. A rendőrség viszont nem talált bizonyítékot ennek a létezésére, ahogyan a stáb sem: „Mi inkább a túlélésért folytatott küzdelemmel találkoztunk, olyan emberekkel, akiknek a vízuma mindössze három hónapig érvényes” – meséli a 24heures.ch-nak adott interjúban Prikert rendezőtársa, Janine Waeber.

„A filmben láthatóak az előítéletek és a városi legendák” – teszi hozzá Prikert, a bevándorló cigányokat ugyanis mindegyre meggyanúsítják azzal, hogy bűnözők lennének, vagy csak megjátszák a szegénységüket. A filmben találkozik a két világ, a helyi hatóságoké és a bevándorló romáké, például egy család improvizált kunyhójának a megsemmisítése apropóján. A film hosszan követi a rendőrség mediátorát is, aki Waeber jellemzése szerint maga „üllő és a kalapács, megértő, de a parancsait teljesíteni kell.” „Aszerint, amit ők mondanak, itt van Eldorádó” – mondja egy adott ponton a rendőrtiszt, és egy roma helyesel. „Gondolja, hogy ha Romániában jobban éltünk volna, idejöttünk volna, ilyen körülmények között élni?” – kérdez vissza.

Az utóbbi hónapokban több európai tévécsatorna mutatott be roma bevándorlókról készült riportfilmeket. A svájci dokumentumfilmet alig egy hónappal az után kezdték vetíteni, a brit Channel 4 bemutatta a háromrészes The Romanians Are Coming című filmet, amelynek szerintük hamis, tendenciózus és elfogult ábrázolásmódja miatt civilek tüntettek, több román közintézmény és szervezet – köztük a külügyminisztérium és a londoni nagykövetség is – tiltakozott, több hazai civil szervezet pedig gratulált a készítőknek, amiért felhívták a figyelmet a probléma mögött álló „extrém szegénységre”.Kapcsolódó