Magyar filmek versenyeznek Európa-szerte


A Liza, a Délibáb és Az erdő Prágába megy, Pozsonyban nyolc filmet mutatnak be, Vilniusban öt magyar film versenyez a közeljövőben.

Ma kezdődik Prágában a Febiofest, amelynek Új Európa című versenyprogramban Ujj Mészáros Károly személyesen mutatja be a Liza, a rókatündért. A filmnek 12 vetélytárssal kell „megküzdenie”. Hajdu Szabolcs Délibáb, továbbá Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar- szerb koprodukcióban készült drámája is látható lesz a rangos cseh filmfesztiválon – közölte ma a Magyar Filmunió.

Pozsonyban március 20-án kezdődik a Febiofest. Novák Erik Fekete leves, Pálfi György Szabadesés és Zomborácz Virág Utóélet című játékfilmjei kaptak meghívást a seregszemlére. Szlovákia népszerű filmünnepén a visegrádi négyekből érkező rövidfilmek is versenyeznek. Magyarországról Szőcs Petra A kivégzés, Lakos Nóra Hét bőrönd, Dombrovszky Linda Hetvenes, Fabricius Gábor Sintér és Szemző Tibor Vágy, hogy indiánok lehessünk című alkotásai kaptak meghívást.

Vilniusban szintén ma kezdődik a nagyvilág friss filmtermését felvonultató nemzetközi filmfesztivál, amely idén ünnepli 20. születésnapját. Litvánia legnagyobb filmfesztiválján az Új Európa – Új Nevek versenyprogramban mutatkozik be Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje. A rövidfilmek versenyében Fabricius Gábor Sintér, Bucsi Réka Symphony No. 42 és Szőcs Petra A kivégzés című rendezései indulnak. A tavalyi évben mintegy 100 000 nézőt vonzó litván filmfesztivál díjairól nemzetközi zsűri dönt. A fesztivál filmválogatását a főváros mellett további 4 nagyvárosban is műsorra tűzik a következő hetekben.Kapcsolódó