CINEPOLSKA – Lengyel Filmnapok Nagyváradon


2015. április 2. és 5. között kerül sor a CINEPOLSKA – Lengyel Filmnapokra Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A váradi vetítéseken kívül Brassóban, Galacon, Temesváron, Kolozsváron, Iașiban és Marosvásárhelyen is lesz Lengyel Filmnapok.

2015. április 2.
19:00 Joanna Kos Krauze, Krzysztof Krauze: Papusza – 2013, 126 min.

Az első cigány költőnő, Bronisława Wajs „Papusza” valós tényeken alapuló, drámai története. Az 50-es években a költő és könyvkiadó Jerzy Ficowski csatlakozik Dionizy Wajs cigánytáborához, ahol megismeri Papuszát és felfedezi költői tehetségét. Sikerül rávennie a nőt, hogy írja le verseit, amelyeket ő lengyelre fordít és kiadatja. A nagy tehetség felfedezése mégsem hoz boldogságot a költőnő számára, de legalább Papusza versei gazdagíthatták a lengyel kultúrát betekintést nyújtva a cigány „lélekbe”. Az első roma nyelven forgatott lengyel filmalkotás.

2015. április 3.
19:00 Maciej Pieprzyca: Élni jó / Chce się żyć – 2013, 107 min.

A valós történetet feldolgozó optimista és humorral teli mozi a mozgássérült Mateusz-ról szól, aki a külső világgal való kommunikációs nehézségei ellenére bebizonyítja, hogy mire képes az emberi lélek ereje. Mateuszt világra jötte után az orvosok a „növény” kategóriába sorolták, lemondtak róla. Szülei ennek ellenére nem fogadták el a diagnózist, hittek abban, hogy fiuk értelmileg képességei teljében van. Hosszú évek után Mateusz egy speciális intézménybe kerül távol szeretteitől, ahol felveszi a nehéz harcot emberi méltóságáért és a normális élethez való jogáért. Helyzete azonban megváltozik, amikor egy fiatal, önkéntes lány kerül az intézménybe és Mateusz felhívja magára a kísérleti gyógyító módszerekkel próbálkozó doktornő figyelmét is.

2015. április 4.
19:00 Jacek Bromski: Jegy a Holdra / Bilet na Ksiezyc – 2013, 118 min.

Vicces és zenében gazdag történet az ifjúságról, barátságról és szerelemről azokban az időkben, amikor az álmok netovábbja egy Fiat 125p gépkocsi volt. Adam 1969-ben behívót kap a haditengerészethez. Bátyjával, Antekkel elindulnak az egész országon keresztül a tengerhez. Útközben meglátogatják régi ismerőseiket és új ismeretségeket is kötnek. Antek fel szeretné készíteni félénk öccsét az életre. A találkozás a gyönyörű és titokzatos nővel egy csomó bonyodalmat okoz Adam életében.

2015. április 5.
19:00 Katarzyna Rosłaniec: Baby Blues / Bejbi blues – 2012, 101 min.

Natalia csak 17 éves és már anyuka. Azért szült gyermeket, mert erre vágyott, nem véletlenül történt. “Cool” dolog, hogy legyen egy gyerked, felöltöztetheted designer ruhákba. De a legfontosabb az, hogy van valaki, aki csak a tied, és aki egész életében szeretni fog.
Kasia Rosłaniec „Baby Blues” című filmje nem az átlagos lengyel kamaszokról szól. Az amerikai Tavi Gevinson blogjáról inspirálódott film, melynek gyökerei a berlini klubok hipsztervilágába nyúlnak vissza, és amelyet Lady Gaga és Alison Goldfrapp jegyeire jellemző erős popstílus övez, a saját élet felett elvesztett kontrollról szól rock’n’roll stílusban. – Anna Bielak

Belépő: 5 lej/nap.
Diákoknak és nyugdíjasoknak 3 lej/nap.

A rendezvényt a Bukaresti Lengyel Intézet és a Lengyel Filmesek Alapítvány szervezi, a  Lengyel Filmművészeti Intézet támogatásával. Nagyváradon a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület vesz részt a szervezésbe, immár ötödik alkalommal.
Kapcsolódó