Idén ketten állnak a cannes-i zsűri élére


Két filmrendező – Guillermo del Toro és Xavier Dolan –, három színésznő – Sophie Marceau, Sienna Miller és Rossy de Palma –, a zeneszerző Rokia Traoré, valamint a népszerű amerikai színész, Jake Gyllenhaal alkotja a 68. Cannes-i Fesztivál zsűrijét. A zsűri elnökei a Coen fivérek lesznek.

Az elválaszthatatlan testvérpár, Joel és Ethan Coen először vezeti idén a zsűri munkáját (tavaly ezt a tisztséget az új-zélandi Jane Campion töltötte be). 1991-ben maguk is Arany Pálmát kaptak.

A zsűri legkevésbé ismert tagji Rossy de Palma és Rokia Traoré. Előbbi 1988-ban debütált színésznőként Pedro Almodóvar Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios) című filmjében. Modellként több neves divattervező – köztük Jean-Paul Gaultier, Thierry Mugler és Sybilla – múzsája volt. 1994-ben hasonló témájú filmben kapott szerepet: Robert Altman Prêt-à-Porter című alkotásában. Jelenleg főképp színházi szerepeket vállal, és a Ghanian Charity OrphanAid Africa szóvivőjeként tevékenykedik.

Rokia Traoré Maliból származik, Victoires de la Musique díjjal kitüntetett énekesnő és dalszerző. Diplomata apjával a család bejárta a nagyvilágot, ennek köszönhető a Traoré zenéjére jellemző sokszínűség. Filmzeneszerzőként pályakezdőnek mondható: az IMDb mindössze öt címet listáz az adatlapján, azok nagyrésze dokumentumfilm, ugyanakkor az Isten bárányai (All the Invisible Children) című szkeccsfilm egyik részletének dallamait is jegyzi.Kapcsolódó