Moszfilm-nap lesz szombaton


Május 9-én, a második világháború végének 70. évfordulóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül vászonra a legendás Moszfilm stúdió több kivételes alkotása. A 2014-es Moszfilm-napok folytatásaként idén tematikus – a világháború traumájára összpontosító – válogatást kínálnak a szervezők.

A vetítési program:

15:00 Díszterem – Ballada a katonáról – A vetítések sorát a Grigorij Csuhraj rendezte Ballada a katonáról (Ballada a szoldatye, 1959) nyitja. A hruscsovi olvadás alatt megújuló, költői realista szovjet filmművészet egyik első remeke kivételes érzékenységgel ragadja meg, hogy minden ember egy külön világ, értelmetlen pusztulása ezért különösen tragikus. Aljosa története egyben azok sorsát is példázza, akik készek áldozatokat hozni, emiatt a saját életükre nem marad idejük.

16:30 Díszterem – Kálvária – Larisza Sepityko Kálvária (Voszhozsgyenyije, 1976) című, Vaszil Bikov írásából készült drámájának tematikai újdonsága, hogy bemutat a fasisztákkal kollaboráns figurákat, rendfenntartó, partizánok ellen is bevethető egységeket. Erkölcsi drámaként és dilemmaként közelíti meg az árulás és az önfeláldozás kérdését, kíméletlenül puritán képalkotással.

18:30 Díszterem – Fehér Tigris – A 2012-es Fehér Tigris (Belij Tyigr) Karen Sahnazarov rendezésében filozofikus, háborús akciófilm: keserű látomás a háború végtelenségéről. A pusztítás úgy terjed, mint valamilyen titokzatos erő, amelyről nem tudni, mivé fajul.

20:30 Fábri terem, Fábri terem – Jöjj és lásd! – Elem Klimov Jöjj és lásd! (Igyi i szmotri, 1985) című tablója apokaliptikus, végtelennek tűnő ábrázolása egy megtorló akciónak. Felkavaró élmény a háborúkban zajló teljes elállatiasodásról, amely alól az igazság oldalán állók, a hazájukat, otthonukat védők és a gyerekek sem vonhatják ki magukat.

A vetítésekre a jegyek 800 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal vetítik.Kapcsolódó