Zányi Tamás kapta a Vulcain-díjat Cannes-ban


Bár a szaksajtó főképp Nemes Jeles László nevétől és a Saul fia címtől zeng, a film összesen négy díjat hozott haza Cannes-ból: a zsűri nagydíja, a nemzetközi kritikusszövetség díja és a François Chalais-díj mellett a film hangmérnökét, Zányi Tamást is díjazták: övé lett idén a technikai megvalósításért járó Vulcain-díj.

A Saul fia „kiemelkedő hangmérnöki munkájáért” kapta a díjat Zányi Tamás – áll az indoklásban. Kritikánk szerint „A Saul fia… technikai bravúr… a képi világ, a hanghatások és az egész rendezői koncepció egyszerre hagyománytisztelő és modern”.

„Nagy meglepetés volt, úgy hívtak fel, mintha természetes lenne, hogy valaha is hallottam volna erről a díjról, pedig én nem szoktam böngészni a díjakat, valahogy elkerülte a figyelmemet. Most tudtam meg, hogy ez létezik ez a Vulcain-díj. De természetesen nagyon örülök!” – lelkendezett a hangmérnök a Filmhunak, akik az éjszaka közepén hívták fel telefonon Cannes-ból.

A Cannes-i Fesztivál technikai nagydíját (Prix Vulcain de l’Artiste Technicien) 1951-ben alapították. A francia Kép- és Hangtechnikai Főbizottság héttagú – hat francia és egy külföldi szakemberből álló – zsűrije ítéli oda évente egy, a fesztivál hivatalos válogatásában részt vevő film elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtott „filmtechnikai művésznek”. 2001-ben és  2002-ben nem adták át, 2003-ban pedig önállósult.

A díjjal többnyire operatőröket tüntetnek ki, de például 2009-ben Aitor Berenguer hangmérnök kapta a Tokiói légyottokért, 2010-ben a Biutiful hangmérnöke, Leslie Shatz nyerte el, 2008-ban pedig az Il Divo – a megfoghatatlan operatőre és hangmérnöke, Luca Bigazzi és Angelo Raguseo osztozott rajta. A magyar filmek közül technikai nagydíjat kapott 1957-ben Kollányi Ágoston Bölcsők című színes természetfilmje, 1965-ben pedig Banovich Tamás Az életbe táncoltatott leány című filmdrámája és Vadász János Nyitány című animációs filmje.

A díjat a fesztivál után, Párizsban fogják átadni. A trófea egy mozaik, amelyet Jean-Luc Godard A megvetés című filmje ihletett. Egy olyan filmkamerát ábrázol, amelynek vannak hagyományos és digitális kamerára jellemző elemei is.Kapcsolódó