Meghalt a Titanic zeneszerzője


A kétszeres Oscar-díjas James Horner a Titanic mellett például A bolygó neve: Halál, az Avatar, a A rettenthetetlen, az Apollo 13 és az Egy csodálatos elme zenéjét jegyzi. 61 éves volt, gyakorlott pilóta, de repülőgépbalesetben hunyt el.

1953 augusztus 14-én született Los Angelesben, apja a látványtervező Harry Horner volt. Gyerekkorát Londonban töltötte, a Royal College of Music diákja volt, később szülővárosában szerzett főiskolai diplomát zeneszakon.

Karrierje AFI-rövidfilmekkel és low-budget Roger Corman-filmekkel (The Lady in Red, Csata a csillagokon túl) kezdődött, majd két Star Trek-film következett (Űrszekerek II.: Khan haragja, Űrszekerek III.: Spock nyomában). A 80-as évek a sokoldalúság jegyében telt számára – értékeli a Variety –, a 90-es években pedig szintén több, különböző műfajú filmhez írt zenét, mielőtt megütötte volna a(z anyagi és elismerésbeli) főnyereményt a Titanickal.

A James Cameron rendezte blockbusternek köszönhetően nyert két Oscart (legjobb dal, legjobb eredeti filmzene drámai kategóriában) és két Golden Globe-ot is (legjobb filmzene, legjobb dal kategóriában). Nyolc másik filmért (Egérmese, A bolygó neve: Halál, Baseball álmok, Apollo 13, A rettenthetetlen, Egy csodálatos elme, Ház a ködben, Avatar) jelölték még Oscar-díjra. Emellett közel 160 tételes filmzeneszerzői filmográfiájában olyan címek szerepelnek, mint a A csodálatos pókember, a Karate Kid-remake, vagy A grincs, a Viharzóna, a Végveszélyben vagy a Drágám, a kölykök összementek! Számtalan díja között van még hat Grammy is.Kapcsolódó