Történelmi témájú dokumentumfilmek kaptak médiatanács-támogatást


A médiatanács e heti ülésén: összesen 114,5 millió forintos támogatást osztottak el 5 film között. A pályázatot archív tartalmak újrafelhasználásával készülő történelmi dokumentumfilmek gyártására írták ki.

Oláh Kata és Oláh Judit a budapesti Csanády utca 21. alatti ház sorsát eleveníti fel, amely a 40-es években csillagos házként működött, az 50-es években titkosszolgálati találkozóknak helyet adó „T-lakásokat” jelöltek ki benne, a 80-as években pedig kortárs táncstúdió is üzemelt ott.

Pajer Róbert rendezésében film készül a jövőre 1700 éve Pannóniában született Szent Márton életéről, Kékesi Attila vezetésével pedig Cziffra György zongoraművész sorsáról. Nóvé Béla a francia légióba beállt ötszáz ’56-os magyar kamasz életútját örökíti meg, Kovács István Asszonyok lázadása címmel a vajdasági Oromhegyesen a délszláv háború idején három hónapon át tartó békedemonstrációnak állít emléket, amelynek során helyi feleségek férjeiket nem engedték katonának vinni.

A filmeket 2016. szeptember 30-ig kell elkészíteni, első bemutatásukat a Duna Televízió vállalta. A médiatanács a pályázat révén olyan legalább 52 perces filmek létrejöttét támogatja, amelyek maradandó kulturális értéket képviselhetnek a televíziónézők számára. A testület 2011 óta a mecenatúraprogramban 172 dokumentumfilmet támogatott több mint 1,41 milliárd forint értékben.

A médiatanács 18 millió forintot különített el 2015 őszére, egy tematikus pályázati eljárásra, amelyre történelmi évfordulók kapcsán, különösen az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készített filmek terveit várja. A történelmi évfordulókkal kapcsolatos filmalkotások a testület idei, tévéjátékfilmek készítését célzó Fehér György-pályázaton is előnyt élveztek – adta hírül az NMHH közleményére hivatkozva az MTI.Kapcsolódó