Négy magyar dokumentumfilm versenyez Szarajevóban


Az augusztus 14. és 22. között, 21. alkalommal megszervezendő filmfesztiválon a Tititá, a Seb, a Drifter és a Káin gyermekei is versenyez. Sosem volt még egyszerre négy magyar dokumentumfilm a mezőnyben, és egy sem nyerte el kategóriájában a Szarajevó Szívét – közölte ma a filmunió.

Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary) legújabb dokumentumfilmje, a Tititá egy 18 éves, fanatikus gitáros, Anti történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori pillanatok” színezik az egész estés dokumentumfilmet, mely a filmalap 34 millió forintos gyártási támogatásával készült. Almási Tamás filmjét Szarajevóban láthatja először a külföldi közönség.

Hörcher Gábor Drifter című 72 perces filmje egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott alkotás aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről. A film forgatása közel 5 évig tartott, és mintegy 200 órányi leforgatott anyagból készült. A Drifter a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült, producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György.

A Nagy Dénes (Lágy eső, Együtt) rendezésében készült Seb is Szarajevóban lesz először látható. A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban közös, hogy sebeket hordoznak: vágták vagy vágják magukat, pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. Nagy Dénes filmje ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog.

A Káin gyermekei című alkotás Monory Mész András 1985-ben készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Gerő Marcell rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását, melyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről. „Döbbenetes hatással volt ránk az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Beszélgetéseink újra és újra annak találgatása felé kanyarodtak vissza, hogy vajon mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerül felkutatnunk a szereplőket, akkor az ő 30 éven átívelő történetük révén az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk” – idézi a közlemény Gerő Marcellt. A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. A magyar–francia koprodukcióban készült film világpremierjére a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyében került sor tavaly szeptemberben.

A fesztivál keretében megrendezendő Talents Sarajevo programra 71 pályakezdő filmes kapott meghívást, köztük Bayer Csilla forgatókönyvíró, Csüllög Edina rendező, Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró, Kovács Claudia operatőr, Mráz István producer és Zurbó Dorottya rendező.
Kapcsolódó