Múzeumnak adományozta az Oscart a Schindler listája producere


A jeruzsálemi Izraeli Holokausztmúzeumnak (Yad Vashem) adományozta a Schindler listájáért kapott Oscar-szobrocskát Branko Lustig producer, aki maga is túlélte a koncentrációs tábort.

A most 83 éves producer 1993-ban dolgozott együtt Steven Spielberggel a filmen.

„Megtisztelő ez számomra, úgy érzem, az Oscar-szobor a legjobb helyre került. Nem válok el tőle, a nemzetünkre és a következő generációkra hagyom. A Yad Vashem minden látogatója megnézheti. Nálam otthon csak a feleségem meg a lányom látta”– nyilatkozta Lustig.

„Vigyázzanak rá, és ne pucolják túl erősen, mert ez egy hollywoodi Oscar, az ottani arany pedig nagyon vékony” – tanácsolta a múzeum munkatársainak.

A horvát zsidó származású Branko Lustig Auschwitz és Bergen-Belsen táborát élte túl. Maradt még otthon is egy Oscar-díja, amit a Gladiátor producereként kapott. 

A zsidómentő Oscar Schindler történetének filmes feldolgozása nem ezt az egyetlen szobrocskát vitte el: összesen hetet nyert el, köztük a – producernek járó – legjobb filmé mellett a legjobb rendező, adaptált forgatókönyv, operatőri munka és zene Oscarját is.Kapcsolódó