Cseh fókusz a CineFesten Cseh fókusz a CineFesten

Cseh fókusz a CineFesten

A szeptember 11-én kezdődő, miskolci fesztivál vadonatúj cseh filmeknek, egy nagy klasszikusnak és a legendás FAMU-nak szentel egy programpontot.

A prágai filmakadémiát nemrég a The Hollywood Reporter is a világ legjobbjai közé sorolta. Nem csoda, hiszen olyan ismert diákjai voltak, mint például Forman és Menzel, Kusturica és Kundera. A fesztivál szervezői ma délelőtti közleményükben egy izgalmas válogatást ígérnek a FAMU friss vizsgafilmjeiből. Michal Bregant, az iskola  korábbi dékánja, a Cseh Filmarchívum igazgatója a nemzetközi zsűriben foglal majd helyet.

Csehország egy megrázó új film, a Karlovy Varyban díjazott Snake Brothers magyarországi premierjével szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban. Jelen lesz a film egyik főszereplője, Matej Hádek is.

A dokumentumfilmek között két cseh gyöngyszem mutatkozik be: a Cseh sörháború, amely címéhez illően, a világszerte kedvelt ital múltjáról és jövőjéről mesél, valamint a Concrete Stories, amely a Közép-Európa-szerte ismert panelprogramok szomorú és mulatságos részleteivel foglalkozik, igazi cseh humorral és iróniával.

A CineClassicsnak is van cseh programpontja: Ivan Passer éppen 50 éves, frissen felújított remekművét, az Intim megvilágításban-t vetíti.

A programot a Cseh Centrum támogatja – közölték a szervezők.

A szomszédos Ausztria szintén kap egy Fókusz-blokkot. Részletek erről és a CineFest többi szakmai rendezvényéről itt.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat