Kiváló magyar dokumentumfilmek a Filmtettfeszten


Hat elgondolkodtató dokumentumfilm került a 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjába. Lesznek bennük mély emberi drámák, kísértő múlt, nyomasztó jelen, de sok-sok zene is.

A Domokos János rendezte Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című film az alkalmazkodásról, a rendszerrel való együttélésről szól. Az alkotás középpontjában egy rendkívüli kvalitású ember, Mikó Imre áll. Mikó 1940–44-ben parlamenti képviselő volt. 1944-ben szovjet hadifogoly táborba vitték, ahol antifasiszta aktivista lett. Politikai és társadalmi rehabilitációt mégis csak 1970-ben kapott, amikor a Kriterion szerkesztője lett. Mindig is az erdélyi magyar közösség egyik értékmeghatározó személyiségének számított. Miért kezdett el jelenteni? Lehetséges, hogy az együttműködése mögött nemcsak a személyes életstratégiája, hanem a tudatos politikai befolyásolás szándéka állt? A film kérdéseket tesz fel, a filmben megszólalók válaszai különbözőek. A kolozsvári vetítésen részt vesz a film rendezője, Domokos János, valamint történész szakértője, Stefano Bottoni. Az összes filmtettfesztes vetítés időpontja az oldal alján, itt.

Szintén erdélyi témát dolgoz fel a Két székely, Marossy Géza és Lukács Csaba közel kettős portréfilmje „mentorról” és „tanítványáról”. Középpontjában egyrészt a világhírű tudós és igazi posztmodern felfedező, Barabási Albert László alakja áll, másrészt a film Kolumbán Gábor, a Kárpát-medence szerte ismert bivalytenyésztő és egyetemi oktató nem mindennapi történetét dolgozza fel. Mindkettőjükre büszke, és mindkettejüket sikeres embernek tartja a székelyföldi közösség. További részletek itt.

Több mint 30 filmfesztiválon mutatták már be sikerrel Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmjét. A film kiindulópontja egy sor támadás, amelyet 2008-ban és 2009-ben egy csapat magyar szélsőjobbos követett el a roma közösség véletlenszerűen kiválasztott tagjai ellen. Hat embert öltek meg, többek között egy öt évest, és további öt megsérült. A négy gyanúsított pere két és fél évet tartott, 2013 augusztusában hirdettek ítéletet. Hajdú Eszter filmrendező felvette, és az elnyomás sajátos kamaradrámájává sűrítette a tárgyalást. A film kolozsvári és nagyváradi vetítésén jelen lesz a rendező. Részletek és időpontok itt.

Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt Gerő Marcell Káin gyermekei és Nagy Dénes Seb című filmje is. Mindkettő maradandó és megrázó filmélménnyel kecsegtet.

A Káin gyermekei Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmje gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek a felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság: mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25–28 évesek, amikor szabadulnak? Vetítési időpontok és további részletek itt.

A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban a közös az, hogy sebeket hordoznak. Vágták vagy vágják magukat. Pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. A Seb című film ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog. Részletek és vetítési időpontok itt.

A Balaton Method az előbbieknél sokkal könnyedebb témát dolgoz fel, bár a megvalósítás nehézségeiről valószínűleg tudna mesélni Szimler Bálint, aki maga is részt vesz a 15. Filmtettfeszten. A Balaton Methodban 17 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe –, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő. Ez az első magyar film, amely közösségi finanszírozással készült. A vetítés időpontjai itt.

Három együttes, a Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és az ismeretlen erdélyi, erdőszombattelki zenekar történetének különös összefonódását mutatja be Lévai Balázs Engedem, hadd menjen című filmje. Három újrakezdés története, amelyeket a Most múlik pontosan című dal foglal keretbe. Ebben az emblematikus dalban csúcsosodik ki a Csík zenekar különleges munkássága. Sikerüket illusztrálja az is, hogy már több mint 10 millióan nézték meg a Quimby-feldolgozást a YouTube-on. Akik nem ismerik az eredeti szerzeményt, azt gondolják, hogy ez egy régi magyar népdal lehet, mert pont olyan szívhez szóló, mint a Kodály vagy Bartók gyűjtésekből származó dalok. Van némi igazságtartalma, hiszen a Csík zenekar elrejtett a Quimby-dalban egy mezőségi, erdőszombattelki népzenei motívumot. Még több részlet és a vetítési időpontjai itt.

A 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle szeptember 30. és október 4. között zajlik 12 erdélyi városban. A belépés minden vetítésre és kísérőrendezvényre ingyenes. A filmek nagyrészét román vagy angol felirattal vetítjük. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.Kapcsolódó