Hamarosan indul az első Filmgalopp


A szerdán kezdődő 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idén először szervez versenyprogramot. Az előzsűri válogatása nyomán 9 kisjátékfilm és 2 animációs alkotás került a két versenyblokkba.

A versenybe került filmek közt van hollywoodi ízű bűnügyi sztori, szórakoztató gyerekmese, van bennük bérház belső udvarán növekvő paradicsom, mozgássérült főhős, tengerparti utazás és bizarr nőgyógyászati kezelésre vállalkozó hősnő is.

A versenyfilmek:

Besenyei Katalin: Ingatlan, 17’
László Barna: Jég alatt, 27’
Bende Attila: Memento, 4’
Visky Ábel: Romanian Sunrise, 25’
Moldovai Katalin: Szezon után, 15’

Halmen József: Kliens, 28’
Bertóti Attila: Mese, 7’
Bán József: Kelj fel, és járj!, 13’
Bán Attila: A Paradicsom, 12’
Simó Ibolya: Tökéletes befektetés, 20’
Fazekas Gyöngyi: Tünemény, 10’

A Filmgalopp két versenyblokkját a fesztivál minden helyszínén (mind a 12 városban levetítjük), és arra kérjük a nézőket, szavazzanak a vetítések végén, közönségdíjként ugyanis 1000 lejt ajánlott fel a Nobila Casa.

A szekció fődíja 1 000 000 forint, amint az NMHH Médiatanácsa biztosít a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára.

A zsűri tagjai:

  •  Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
  • Mihai Fulger román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
  • Szimler Bálint filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.

A pályázat során olyan, 30 perc alatti játékidejű, az utóbbi 2 évben (2013. június óta) elkészült fikciós műveket vártunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer, főszerepet alakító színészek) nagyrészt erdélyi alkotók, főként erdélyi helyszíneken, javarészben magyar nyelven készítettek.

A 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle szeptember 30. és október 4. között zajlik 12 erdélyi városban. A belépés minden vetítésre és kísérőrendezvényre ingyenes. A filmek nagyrészét román vagy angol felirattal vetítjük. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.Kapcsolódó