Cakó Ferenc-retrospektív a 15. Filmtettfeszten


A homokanimáció 65 éves mestere a Dózsa György vezette parasztháború 500 éves évfordulója alkalmából jelentkezett új filmmel. A Dózsa 1514 apropóján közel másfél órás válogatás mutatja be a 15. Filmtettfeszten Cakó Ferenc sokszínű munkásságát, az alkotó jelenlétében.

Cakó Ferenc alkalmazott grafikus, animációsfilm-rendező 1950. november 18-án született Budapesten. 1969 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán tanult, majd 1974-től 1991-ig a budapesti Pannónia Filmstúdió tagja volt.

Önálló filmeket 1977 óta rendez. 1996-ban saját animációsfilm-stúdiót alapított C. A. K. Ó. Stúdió néven. Közel négy évtizedet átölelő pályája során számos díjjal jutalmazták a tehetségét.

1997-től a Magyar Iparművészeti Főiskola animációs szakának óraadó tanára.

Az amatőr filmes mozgalom egyik legismertebb, az országos amatőr filmes fesztiválokon nagydíjas (1973, 1974) animációsfilm-készítő alakja. Korábbi, a 70-es évek második felében készült, figurális grafikáit egy­aránt jellemzi a szociológiai érdeklődés, ill. az ironikus, groteszk képi megfogalmazásra való hajlam. A 80-as évek második felétől – főként air-brush technikával készülő – színesebb, mozgalmasabb, látványosabb megfogalmazású, szürreális hangulatú grafikái érezhetőbben kötődnek animációs filmjei képi világához. Könyv- és lapillusztrációval, valamint plakáttervezéssel is foglalkozik.

Cakó-filmek a 15. Filmtettfeszten: Dózsa 1514; A szék; Ad astra; Autótortúra; Ab ovo; Hamu; Labirintus; Vízió; A róka és a holló; Hé S.O.S.; Arc; Érintés. A vetítés csütörtökön 18 órakor kezdődik, a helyszín a kolozsvári Győzelem mozi.

A 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle szeptember 30. és október 4. között zajlik 12 erdélyi városban. A belépés minden vetítésre és kísérőrendezvényre ingyenes. A filmek nagyrészét román vagy angol felirattal vetítjük. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.Kapcsolódó