Megkezdődött az új Mészáros Márta-film forgatása


A napokban kezdődött és december közepéig tart Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény forgatása. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játssza.

A világhírű forgatókönyvíró-rendezőnő  26. alkotása egy fordulatokban gazdag, krimiszerűen izgalmas történet. A film két idősíkon, az 50-es években és napjainkban játszódik. Miközben Olga saját családi titkai után nyomoz, megértjük, hogy egy egész „apátlan nemzedék” él identitásválságban, akik ha szembesülnek gyökereikkel, esélyt kaphatnak egy boldogabb életre.

„Ahol külföldi katonák – szövetségesként vagy hódítóként – egy ország lakosságával kapcsolatot létesítenek, ott házasságon kívüli gyerekek születnek. Ez így volt már a római légiók idejében is és valószínűleg még sokáig így lesz” – mondja Dr. Barbara Stelzl-Marx, a téma elismert kutatója, az osztrák ENSZ-bizottság alelnöke. „Az egyes tartományok adatai szerint 1946–53 között kb. 8000 „katonagyerek” született. Az összlétszámuk azonban valószínűleg Ausztria-szerte legalább 30 000 lehetett. Ezek a háborús gyerekek „láthatatlanok” maradtak és maradnak. Sokuk a társadalom és a család szélére szorult, nevelő- vagy nagyszülőknél nőtt fel, és a tabusítás és a titokzatos célozgatás egy különös elegye vette őket körül” – teszi hozzá. „Magyarország a szovjet megszállás alatt hasonló traumákon ment keresztül, de a magyar „háborús gyerekek” felkutatása még alig kezdődött el. Be kell lássuk, a háború még mindig nem ért véget” – nyilatkozta Mészáros Márta.

A film színészgárdája tudatosan multikulturális – áll a produkció közleményében. A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska. A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, akit a szakma 2015-ben a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott.

Az Aurora Borealis – Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film teljes költségvetése 788 millió forint, mely a filmalap gyártási támogatásából és 25% közvetett támogatásból tevődik össze.Kapcsolódó