Gárdos Éva, Szász János és Nae Caranfil kap támogatást a filmalaptól


Egy sikerkönyv és egy hírhedt bűnügy filmes adaptációja, valamint egy koprodukciós vígjáték forgatása kezdődhet a filmalap legfrissebb döntése nyomán.

Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil 6,9 a Richter-skálán című filmek forgatása kezdődik hamarosan – közölte ma a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Budapest noir című adaptációját 897 382 877 forinttal támogatja a filmalap, a forgatás februárban kezdődik. Kondor Vilmos krimije kritikai és közönségsikert hozott írójának, a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte, Amerikában a Harper Collins kiadásában. A Gárdos Éva rendezte bűnügyi történet hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Szekér András írta, a film operatőre Ragályi Elemér lesz. A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea tervezi. A Budapest noir a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó.

Szász János új filmjében a filmalap 494,5 millió forintos gyártási támogatásával a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel Sóhajok hídja címmel. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. Szász filmje új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituáltéletével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival. Szász János filmjében a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes, ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel. A forgatókönyvet Szász János és Bodzsár Márk írta. A cselekmény fő helyszínei, a vágóhíd, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza és Végvári Zsófia tervezi. A Sóhajok hídja az Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás. A film operatőre Máthé Tibor. A forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A főszerepekben Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza lesz látható. A Sóhajok hídja a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a filmalap, a magyar koproducer Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film. Az életközépi válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő, negyvenes színész történetét bemutató vígjáték hangutómunkájának nagyrésze, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. Magyar színészek több epizódszerepben is feltűnnek, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. A 6,9 a Richter-skálán román producere a cannes-i Arany Pálmás Cristian Mungiu.

Gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve.

A filmalap támogatásával idén 16 mozifilm készült el, jelenleg további 21 egész estés filmalkotás gyártása van folyamatban – vet számot a közlemény.Kapcsolódó