Hét magyar film Cottbusban


A holnap kezdődő, németországi filmfesztiválon versenyez a Liza, a rókatündér, a Szerdai gyerek és a Kamaszkor vége, és van a programban többek közt Szabó István-film és magyar gyerekfilm is.

A 25. jubileumát ünneplő cottbusi fesztiválra hét film érkezik Magyarországról; a legújabb Horváth Lili Szerdai gyerek című filmdrámája, a legrégebbi pedig a Vili, a veréb című, 1988-as Gémes József-rajzfilm – közölte ma a filmalap.

A játékfilmek tizenkettes mezőnyében két magyar film is megmérettetik: a már említett Szerdai gyerek mellett Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjátéka is indul.

A 13 perces felnőttéválás-dráma, a Kamaszkor vége a rövidfilmes mezőnyben versenyez.

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István berlini Ezüst Medvével díjazott, Európa Filmdíjas Édes Emma, drága Böbe (1991) című filmjét a különprogramban tűzik műsorra. Az Oscar-díjas magyar rendező a MasterTalks című szakmai beszélgetés vendége lesz.

A gyerekfilmeket felvonultató programban vetítik Pejó Róbert Mancs című filmjét, mely nemrég elnyerte a chemnitzi Schlingel fesztivál fődíját és megjelent DVD-n Németországban. A magyar animáció örökzöld alkotásainak egyike, Gémes József Vili, a veréb című filmje is műsoron lesz Cottbusban.

Miklósy Zoltán Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja (2015) című animációs filmje a Spektrum nevű válogatást gazdagítja.

A magyar filmek vetítésein számos alkotó személyesen részt vesz – ál a közleményben.

A kelet-európai filmek cottbusi seregszemléje november 8-án ér véget.Kapcsolódó