Minden idők legviccesebb forgatókönyvei


Szavaztak az amerikai forgatókönyvíró-céh (Writers Guild of America / WGA) tagjai, szerintük az Anny Hallé minden idők legviccesebb forgatókönyve.

A WGA listáján Woody Allen és Marshall Brickman 1977-ben OScarral jutalmazott forgatókönyve után az Idétlen időkig (Groundhog Day, 1993), az Airplane! (1980), majd az Aranyoskám (Tootsie, 1982) következik.

A tízes toplistára rákerült még Az ifjú Frankenstein (Young Frankenstein, 1974), a Dr. Strangelove (1964), a Fényes nyergek (Blazing Saddles, 1974), a Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail, 1975) és a Party zóna (National Lampoon’s Animal House, 1978) is.

A 101 tételes WGA listáján Woody Allen hét címmel szerepel (az Annie Hall mellett ott van a Hétalvó, a Banánköztársaság, a Fogd a pénzt és fuss!, a Broadway Danny Rose, a Szerelem és halál, valamint a Manhattan), de A fiatal Frankensteint és a Fényes nyergeket jegyző Mel Brooksnak is van még egy filmje a listán: a Producerek.

Charlie Chaplin és Buster Keaton sem maradhatott ki. Bár az 1925-ös, néma Aranyláz csak a 94. helyre került, az egy évvel később bemutatott, szintén néma A generális az 56. helyen végzett.

A forgatókönyvírók toplistájára került legfrissebb film 2011-es: a Koszorúslányok az előkelő 16. helyre került. A második legfrissebb film két évvel korábban került a mozikba: a Másnaposok azonban a 30. helyen áll. És hogy a harmadik legfissebbet is megemlítsük: a 2007-es, Seth Rogen- és Evan Goldberg-féle Superbad, avagy miért ciki a szex? a 68.

A listát New Yorkban tették közzé, egy estélyen. A közönség egyedül Buck Henry nevét fogadta álló ovációval – ő a Diploma előtt-tel és a What’s Up Doc?-kal került a listára.

A forgatókönyvírók céhének teljes listája itt.Kapcsolódó