Jancsó Miklósról szóló tanulmánykötet jelent meg román nyelven Jancsó Miklósról szóló tanulmánykötet jelent meg román nyelven

Jancsó Miklósról szóló tanulmánykötet jelent meg román nyelven

Andrei Gorzo Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó (kb.: Történelemmel keretezett képek: Jancsó Miklós évszázada) című, román nyelvű tanulmánykötetének bemutatóján Jancsó Miklós Csend és kiáltás című filmjét vetítik Bukarestben.

Andrei Gorzo Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó

A 74 perces, 1968-as filmet az Eforie moziban vetítik vasárnap, november 29-én, 19 órai kezdettel. A film után mutatják be a kolozsvári Tact kiadónál nemrég megjelent könyvet is.

A kötet Jancsó Miklós alkotói portréját rajzolja meg főképp a 60-as, 70-es évekre összpontosítva, ugyanis Jancsót már ekkor is a nagy filmfesztiválok sztárszerzőjeként tisztelték – fogalmaz az esemény beharangozója. A könyv a Jancsó-filmek eredeti és összetéveszthetetlen filmnyelvét tanulmányozza, és olyan kérdéseket fogalmaz meg az esztétika és az ideológia kapcsolatáról, a szerzőség fogalmáról, különféle kánonok érvényesüléséről, amelyek a román filmkultúrában is érvényesek.

A „moziról és annak megkerülhetetlen politikai-történelmi hátteréről” szóló könyv a 2000-es évek román filmes realizmusának elemzésével indít, előzményként többek közt ellentétbe állítja Eizensteint és Rossellinit, illetve Eizensteint és Tarkovszkijt, majd egy újabb részben rátér „Jancsó Miklós évszázadára”, modernizmusra, avantgárd és artfilmre, és többek közt Antonioni és Jancsó filmművészetének kapcsolódásaira.

A kötet szerzője, Andrei Gorzo 1978-ban született, az UNATC-n és a New York-i Egyetemen tanult. Jelenleg az UNATC tanára, korábban három könyve és számos filmtörténeti, filmelméleti témájú tanulmánya jelent meg.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat