Erdélyi filmek a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen


A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a kolozsvári Filmtett Egyesülettel közösen Erdélyben készült filmek vetítését tervezi a Bukaresti I.L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2015. december 10-én, 18:00 órai kezdettel, a Cinema teremben. A belépés ingyenes.

A XX. század elején, Janovics Jenő kolozsvári színházigazgató vezetésével aktív és produktív filmgyár működött Kolozsváron; ennek egy gyöngyszeme, A tolonc című némafilm, nemrég visszakerült Magyarországra, ahol felújították és idén novemberben Bukarestben is nagy sikerrel vetítették a Magyar Filmhét keretében.

Az 1989 előtti időszakban a romániai filmgyártás teljes egészében Bukarest-központúvá vált, így az erdélyi filmkészítők kissé kiszorultak ebből a körből. 1989 után, mind a magyar, mind a román filmkészítők elkezdtek helyi produkciókat készíteni, mondhatni a regionalizmus gondolata a filmes világban is megjelent. Ennek a nyilvánosság számára is elérhető megmutatkozási formája az ország egyik legfontosabb filmes rendezvénye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely minden évben kiemelt helyet szentel programjában a térségben készült produkciók bemutatásának (sőt, újabban a fesztivál indítványozza is azok megvalósulását), az 1993 óta töretlenül minden évben sorra kerülő marosvásárhelyi ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, vagy a kétévente megszervezett, nagyszebeni ASTRA Dokumentumfilm Fesztivál. A nagyváradi Partium Keresztény Egyetemről évről évre tehetséges fiatal animációsfilm-készítők kerülnek ki és a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Film-, Fotó- és Média Szakán végzett diákok is sorra szerzik a díjakat filmjeikkel.

Szintén Kolozsvárhoz kapcsolható Erdély egyetlen filmes lapja, a Filmtett, melynek fesztiválja, a Filmtettfeszt a magyar filmek bemutatása mellett kiemelkedő helyet biztosít az erdélyi produkcióknak; idén pedig első alkalommal versenyszekciót hirdettek az Erdélyben készült filmeknek, Filmgalopp címen. Az évente megrendezett Filmtett Workshop táborban szakmai tanácsokkal látják el az új erdélyi filmes tehetségeket, akik lehetőséget is kapnak filmkészítésre a tábor ideje alatt.

Mindez azt bizonyítja, hogy az erdélyi filmkészítés elindult egy úton és a legjobb úton halad ahhoz, hogy a fővárosi (akár Budapest, akár Bukarest) produkciókban készült filmek mellett megállják a helyüket.

A vetítésen jelen lesz Zágoni Bálint és Buzogány Klára, a Filmtett Workshop tábor és a Filmtettfeszt fesztivál szervezői.Kapcsolódó