Minden idők legnagyobb jegyárbevételét hozta az új Csillagok háborúja Észak-Amerikában


Minden idők legnagyobb nyitó hétvégi jegyárbevételét, 238 millió dollárt (68,6 milliárd forintot) hozott a Star Wars – Az ébredő Erő az észak-amerikai mozikban a Disney becslései alapján.

Az új rekorddal a Jurassic World idei 208 millió dolláros, idén nyáron felállított csúcsa dőlt meg. A Csillagok háborúja című sci-fi sorozat 7. epizódja, melyre 10 évet kellett várni, a világ jegypénztárainál összesen 517 millió dollárt hozott a variety.com értesülései alapján.

Ez globálisan a második legerősebb nyitó hétvége, az első 525 millióval a Jurassic World volt, ám az utóbbit a kínai mozik az észak-amerikaiakkal egy időben mutatták be, míg az új Csillagok háborúja részt csak január 9-től vetítik az ázsiai országban.

Az észak-amerikai premieren a nézők 58%-a volt férfi, 71%-a felnőtt, 20%-uk család gyerekekkel. A jó és a rossz űrbéli küzdelme jól szerepelt az új technológiával gazdagított vetítéseken: a jegyek 47%-a 3D-s előadásra, 12%-a IMAX-termekbe kelt el.

A hétvége második legnagyobb bevételére a 20th Century Fox Alvin és a mókusok című sorozatának új folytatása tett szert, 14,4 millió dollárt eredményezett 3653 észak-amerikai filmszínházban. A költségei 75 millió dollárra rúgtak.

A harmadik legtöbbet a Tina Fey és Amy Poehler főszereplésével forgatott Universal-film, a 30 millió dolláros költségű Lánytesók (Sisters) hozta, bevételét 13,4 millióra becsülik. A vígjáték közönségének 79%-át nők tették ki.

A mozis toplista negyedik helyén Az éhezők viadala: A kiválasztott – Befejező rész, az ötödik helyen a Creed áll.

Az Oscar-esélyes alkotások közül a Paramount A nagy dobás (The Big Short) című filmjét 8 mozi játszotta, múlt heti debütálása óta 1,3 millió dollárt hozott.

Nemes Jeles László Saul fia című magyar holokausztdrámáját három amerikai – New York-i és Los Angeles-i – filmszínház mutatta be, jegyárbevétele 38 891 dollár, mozinként 12 964 dollár lett.Kapcsolódó