„Túl fehér” az Oscar


Egyre több hollywoodi híresség háborog az idei Oscar-jelöltek listájának múlt csütörtöki bejelentése óta. Az ok egyszerű: minden egyes kategória minden egyes jelöltje fehér, és nem először történik ilyen.

Oscar-botrány 2016

Amerikai hírességek, újságírók, egyetemi tanárok és filmrajongók is gondolják azt, hogy nem sikeredett túl „változatosra” az Oscar-jelöltek idei listája: az egyetlen színesbőrű rajta a mexikói Alejandro G. Iñárritu filmrendező. Felróják az amerikai filmakadémiának, hogy többek közt Will Smith (Concussion), Idris Elba (Beasts of No Nation), Michael B. Jordan és Ryan Coogler (Creed) is megérdemelte volna a jelölést színészi vagy rendezői teljesítményéért, a Chi-raqot pedig nemcsak rendezője, Spike Lee apropóján, hanem zeneszerzője, Terence Blanchard zsenialitása miatt is emlegetik.

Az #OscarsSoWhite hashtaget egy blogger ügyvéd, April Reign hozta létre még 14-én (a jelöltlista közzététele napján), azóta egyre többen használják, sokan ironikus megjegyzéseket, felháborodott leveleket vagy képeket posztoltak. A felháborodás a Twitteren, az Instagramon és a Facebookon egyaránt végighömpölygött az elmúlt napokban, egyre többen jelentik ki, hogy tiltakozásuk jeleként nem fognak részt venni a díjátadó gálán. Ma Martin Luther King Jr.-ra emlékezik Amerika – nem véletlenül időzítette ma reggelre a bejelentését Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő is: ők is bojkottálni fogják a február 28-i Oscar-gálát. A gálaest műsorát egyébként a színesbőrű komikus, Chris Rock fogja vezetni.

Oscar-botrány 2016

„Túl a szimbolikus értékén, egy Oscar-díj több szerepet és nagyobb gázsit is jelent egy színész számára, tehát ha csak fehér színészeket tüntet ki az akadémia, azzal állandósítja a bérkülönbségeket, amelyek nemcsak a szórakoztatóiparban, hanem a gazdaságunk minden területén megmutatkoznak. Ennek ellenére nem újdonság, hogy a lista ennyire fehérre legyen mosva” – fogalmaz a Forbes magazin. Tavaly például az Oscar-jelölt színészek közül szintén kizárták a színesbőrűeket, és a közösségi média akkor is háborgott, amiért a Selma rendezőjét Ava DuVernayt, és David Oyelowót is kizárták a jelöltek közül (utóbbi ugyanabban a filmben a főszereplőt, Martin Luther King Jr.-t játszotta).

A jelenség egyébként a BAFTA-díjakra is jellemző – írja a Mirror.co.uk: bár Nagy-Britannia lakosságának 12%-a nem fehér bőrű, minden egyes BAFTA-jelölt, fő- vagy mellékszerepet alakító színész és színésznő fehér bőrű.Kapcsolódó