Magyar filmtörténetről Bukarestben


A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet holnap kezdődő vetítéssorozatán a magyar filmtörténet gyöngyszemeit nézheti meg a fővárosi közönség. Az első vetítésre csütörtökön, január 21-én kerül sor, 19 órától.

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet - magyar filmtörténeti vetítések

120 éve volt először filmvetítés Magyarországon: 1896-ban a Lumière fivérek filmjeit vetítették a budapesti Royal Szállóban, majd Sziklai Arnold és Zsigmond megnyitotta az Andrássy úton az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken, szintén Lumière-filmeket vetítettek a közönségnek.

Ennek jegyében indul a bukaresti Balassi Intézet magyar filmtörténeti sorozata: a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve, 2016-ban havonta bemutatnak egy-egy jelentős filmalkotást, amely a maga nemében és idejében mérföldkőnek számított a magyar film történetében.

A sorozat a Mire megvénülünk (1916) és Az utolsó éjszaka (1917) című némafilmekkel indul. A vetítést Cătălin Răducanu kíséri zongorán.

A Mire megvénülünk Jókai Mór azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. Az utolsó éjszaka a némafilmkorszak kiemelkedő melodrámája, 1917-ben Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült. A történetben egy sikeres kabarészínésznő a háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja, így a fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója.

A vetítések helyszíne a Román Filmarchívum Eforie terme lesz (Eforie u. 2.). A vetítések minden hónap (kivéve július-augusztust) második felében egy csütörtöki napon lesznek. A filmeket román felirattal vetítik.

Részletes program az intézet honlapján.Kapcsolódó