Átvette cannes-i díját Zányi Tamás


A Saul fia hangmérnöke Párizsban átvette a 68. cannes-i fesztivál technikai megvalósításért járó nagydíját, amelyet tavaly májusban ítéltek oda.

A Vulcain-díjat a Saul fia „kiemelkedő hangmérnöki munkájáért” kapta Zányi Tamás – állt a cannes-i zsűri indoklásában. A La Femis francia filmiskolában csütörtök este rendezett ünnepélyes díjátadón a hagyományoknak megfelelően az elismerést a film rendezője, Nemes Jeles László adta át kollegájának – adta hírül a hirado.hu.

A rendező elmondta, nagyon örül, hogy ő adhatja át az elismerést Zányi Tamásnak, akivel 2007 óta dolgozik együtt, és akivel a Saul fia előtt három rövidfilmet készítettek együtt. „Amikor a forgatókönyvvel elmentem hozzá, mondtam, hogy ennek a filmnek 50 százalékát a hang fogja adni. Akkor nevetett. Öt hónapi munka után viszont már nem nevetett” – emlékezett vissza a Nemes Jeles, aki szerint Zányi Tamás mindig „nagyon magasra teszi a mércét”.

Zányi nagyon nagy megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, s elmondta, hogy sem erre a díjra, sem a cannes-i nagydíjra nem számítottak a film készítői.

Megítélése szerint a Saul fia sajátos akusztikája nem valósulhatott volna meg a kiváló színészek és a teljes stáb munkája nélkül. Arra is felhívta a figyelmet, hogy alapvetően a rendezői és képi koncepció tette lehetővé egy olyan „különleges, nem látható, kiterjesztett immerzív hangi világ” létrehozását, amelyre más filmekben általában nincs lehetőség.

A hangmérnök külön köszönetet mondott kollegáinak a Saint Audio Stúdióból, annak a négy Tamásnak, akik közvetlenül segítették a munkáját. Beke Tamás a zörejekért volt felelős, Dévényi Tamás a forgatáson dolgozott, Székely Tamás volt a hangmérnöki asszisztens, Márkus Tamás pedig az utószinkronban működött közre – írja a hirado.hu.


Interjúnk Zányi Tamással


A Cannes-i Fesztivál technikai nagydíját (Prix Vulcain de l’Artiste Technicien) 1951-ben alapították. A francia Kép- és Hangtechnikai Főbizottság héttagú – hat francia és egy külföldi szakemberből álló – zsűrije ítéli oda évente egy, a fesztivál hivatalos válogatásában részt vevő film elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtott „filmtechnikai művésznek”. 2001-ben és  2002-ben nem adták át, 2003-ban pedig önállósult.

A díjjal többnyire operatőröket tüntetnek ki, de például 2009-ben Aitor Berenguer hangmérnök kapta a Tokiói légyottokért, 2010-ben a Biutiful hangmérnöke, Leslie Shatz nyerte el, 2008-ban pedig az Il Divo – a megfoghatatlan operatőre és hangmérnöke, Luca Bigazzi és Angelo Raguseo osztozott rajta. A magyar filmek közül technikai nagydíjat kapott 1957-ben Kollányi Ágoston Bölcsők című színes természetfilmje, 1965-ben pedig Banovich Tamás Az életbe táncoltatott leány című filmdrámája és Vadász János Nyitány című animációs filmje.
Kapcsolódó