Öt BAFTA-t kapott A visszatérő


A visszatérő az elmúlt év legjobb filmje a brit filmakadémia szerint. A túlélődráma elnyerte a legjobb rendezőnek, férfi főszereplőnek járó, valamint a legkiválóbb fényképezésért és hangért járó díjakat is.

A londoni Royal Opera House-ban szervezett gála házigazdája Stephen Fry volt, a díjak átadói között olyan hírességek bukkantak fel, mint Tom Cruise, Idris Elba és Cuba Gooding Jr.

BAFTA 2016

A legtöbb díjat – ötöt – Iñárritu filmje nyerte el, ez DiCaprio első BAFTA-díja (korábban háromszor jelölték a brit filmakadémia díjára), a rendező másodszor kapott BAFTA-t (a 2002-es Korcs szerelmek / Amores perros díja és két további jelölés után). Az új Mad Max film négy díjat szerzett, a filmakadémia a sminket és a frizurát, a vágást, a jelmezeket és a díszletet értékelte.

A legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában a Saul fiát is jelölték, ám ezúttal a Damian Sifrón rendezte Eszeveszett mesék (Relatos salvajes) nyerte el a díjat. A dokumentumfilmes verseny fődíjasa az Amy, az animációs versenyé az Agymanók (Inside Out) lett.

A legjobb brit film BAFTA-díját a Brooklyn vitte el, a mellékszereplők közül Mark Rylance-t (Kémek hídja / Bridge of Spies) és Kate Winsletet (Steve Jobs) tüntették ki. Brie Larson (Szoba / Room) lett az idei BAFTA-díjas a legjobb színésznő kategóriában.

Tom McCarthy és Josh Singer (Spotlight) megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat, Adam McKayt és Charles Randolphot pedig a The Big Short adaptált forgatókönyvéért tüntették ki.

A legjobb filmzene díja Az aljas nyolcasé, a speciális effektek kategóriájában pedig a Star Wars: Az ébredő erő lett a nyertes.

Az idei életműdíjat Sidney Poitier kapta. Egészségi állapota nem engedte, hogy a színész személyesen vegye át a kitüntetést, úgyhogy videóüzenetben mondott köszönetet az akadémiának.Kapcsolódó