Gyártás-előkészítési támogatást kapot a Viszkis-film


Tavaly márciusban harangozták be Antal Nimród új, magyarországi játékfilmes projektjét, idén májusban kezdődhet a forgatás.

13 évvel a Kontroll Antal Nimród újra magyar filmet rendez. A Viszkisként elhíresült bankrabló, Ambrus Attila történetét fikciós elemekkel vegyítő krimi gyártásának előkészítését 10 millió forinttal támogatják – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Filmalap.

A látványos akciójelenetekben bővelkedő film forgatása május végén kezdődhet és a tervek szerint 2017 tavaszán lesz látható a mozikban.

A szereplők névsorát az alkotók később hozzák nyilvánosságra. Az operatőr Szatmári Péter, a látványtervező Hujber Balázs, a producer a Kontrollt is jegyző Hutlassa Tamás.

Antal Nimród korábbi nyilatkozata szerint a Viszkis-sztori kiváló lehetőséget ad arra, hogy a Kontrollhoz hasonlóan a különböző hangnemek és műfajok keveredjenek benne – emlékeztet a filmalap közleménye.

Az egykori csíkszeredai jégkorongozó, Ambrus Attila bankrablásairól híresült el, több mint 142 millió forintot zsákmányolt. 2002-ben meghozott ítélete 17 év börtönre szólt, de jó magaviseletére hivatkozva 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Ambrus Attila megnősült, kerámiakészítésből él.

A filmalap a Ruben Brandt, a gyűjtő című, egészestés animációs filmre is megítélt gyártási támogatást, 600 millió forintot. A történet a világ leghíresebb múzeumaiban őrzött remekművek elrablásáról és a műkincsrabló banda utáni hajszáról fog szólni. A sztori szerint a sikerei csúcsán álló Ruben Brandt pszichoterapeutát rémálmai arra kényszerítik, hogy 13 festményt elraboljon a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Ruben Brandt és csapata minden nap támad: Louvre, Tate Gallery, Uffizi, Ermitázs, Szépművészeti Múzeum… Rubenék napok alatt a világ legkeresettebb rablóivá válnak. A fejükre kitűzött jutalom eléri az 1 milliárd dollárt. A rendőrök mellett fejvadászok és gengszterek elszánt hada is a nyomukba ered. Mike Kowalski washingtoni magándetektívet, a műkincsrablások nemzetközi szakértőjét bízzák meg, hogy kerítse kézre a „Gyűjtőt”.

A film forgatókönyvét az alkotók korábban a filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették. A forgatókönyvet Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész, a film rendezője, az 1995-ös Berlinalén Ezüst Medve díjat nyert Milorad Krstić jegyzi. A négy producer Miskolczi Péter, Rockov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy Fehér János. A film várhatóan 2018 tavaszán kerülhet a mozikba.Kapcsolódó