Élő Oscar-szobor a Saul fia kolozsvári bemutatóján Élő Oscar-szobor a Saul fia kolozsvári bemutatóján

Élő Oscar-szobor a Saul fia kolozsvári bemutatóján

A marosvásárhelyi és a bukaresti díszbemutató után tegnap este kétszer telt meg a Victoria mozi vetítője az Oscar-díjas magyar filmre kíváncsi kolozsváriakkal.

Nemes Jeles László: Saul fia - bemutató Kolozsváron

Az estnek két sztárja volt: az egyik az az aranyfestékkel befújt, rövidnadrágos férfi, aki fekete talapzaton, kezében karddal képes volt (nagyjából) mozdulatlanul állni félórán keresztül, a vetítés kezdetéig. Amikor lesegítették a színpadról, legalább akkora tapsot kapott, mint Molnár Levente, a film kolozsvári mellékszereplője, aki a filmben Saul otthoni ismerősét, a barakkbeli lázadást szervező társát alakítja, s akit a vetítés után faggathatott a közönség magyar és román nyelven (a tolmács maga a színész volt).

Bár a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének meggyőződése, hogy hosszabb ideig kellene sötétben hagyni a nézőket a vetítések végén, egy-kettőre a színpadon találta magát. Ismét megköszönte az Oscar-hajsza idején itthonról érződött szurkolást, és ígérte, hogy mindent, amit itt hall, továbbad a film rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak is.

Molnár elmesélte, hogy egy napos castigon vett részt a rendezővel, az operatőr Erdély Mátyással, a főszereplő Röhrig Gézával és a castingrendezővel, mielőtt megkapta volna a szerepet. Érezte, hogy profikkal van dolga, akik 100%-osan benne vannak abban, amit csinálnak, és ez az elszántság őt is motiválta, hogy megérdemelje a felkérést – mondta. A legnagyobb kihívásként magát a remekül felépített díszletet nevezte meg: nem kell színésznek lenned ahhoz, hogy ha betesznek egy ilyen díszletbe, az mellbevágjon – mondta. Blokkolni kellett a munkát lehetetlenné tevő meghatottságot, az adott körülményekre összpontosítva kellett működni, és nem az azonosulásból származó (ön)sajnálatból építkezni – hangsúlyozta többször is.

Molnár Levente számára a legfontosabb tanulság a forgatás és a film élménye nyomán az, hogy a hétköznapok őrületéből több olyan pillanatot kell kiszakítanunk, amelyben figyelünk egymásra.

A Saul fiát március 11-étől vetítik a romániai mozik. Ez a 15. magyar film 2000 óta, ami moziforgalmazásba kerül az országban.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat