FIPRESCI-életműdíjat kapott Tarr Béla


A FIPRESCI 90 nevű különdíjjal méltatta Tarr Béla filmrendező munkásságát a nemzetközi kritikusszövetség. A díjazott a hétvégén, Szófiában vette át a kitüntetést a szövetség főtitkárától, Klaus Edertől.

A díjat tavaly a FIPRESCI alapításának 90. évfordulóján alapították, a szövetség egy-egy filmtörténeti léptékű életmű előtt tiszteleg általa. A korábbi kitüntettek között volt Alan Parker, Andrzej Wajda, Costa-Gavras, Ettore Scola, Jean-Jacques Annaud, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

Ez volt a második életműdíj, amit a hétvégén Tarr Béla kapott: elnyerte a 20. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját is. Tarr filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió közös szervezésében – közölte a filmunió. A retrospektív vetítéssorozat keretében 10 alkotás lesz látható 35 mm-es kópiákról, köztük Tarr legelső filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, és a legutóbbi Tarr-film, A torinói ló, amely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.Kapcsolódó