Sztrájkolni készülnek az amerikai színészek


A Screen Actors Guild (SAG) színészszakszervezet elégedetlen azzal a kollektív szerződéssel, amit a forgatókönyvírók és a rendezők szakszervezete fogadott el az idén tavasszal.

Ismét leültek tárgyalni a körülbelül 120 000 hollywoodi színész érdekképviseletét ellátó SAG (Screen Actors Guild) és a nagy filmstúdiók és produkciós cégek képviselői, hogy megvitassák a színészek jogait és leginkább a forgalmazásból származó részesdésüket. A tárgyalások azonban nem vezetettek konkrét eredményhez.

Az amerikai bulvárlapokban már sztrájkot emlegetnek és felmerült, hogy jövőre elmaradhat akár az Oscar- és Golden Globe-díjkiosztója is. A színészek kollektív szerződése június 30-án lejárt, így a szakszervezetek már júliusban tárgyalóasztalhoz ültek a filmstúdiókkal.

A kisebbik szakszervezet, az AFTRA (The American Federation of Television and Radio Artists), már júliusban megegyezett a munkáltatókkal, a SAG azonban mind a mai napig nem írta alá a szerződést.

Ha mégis sztrájk lesz, akkor az nagy veszteséget jelent egész Hollywoodnak. A forgatókönyvírók száznapos munkabeszüntetése tavaly télen, a becslések szerint 3,2 milliárd dolláros veszteséget okozott Los Angeles megyének, a hollywoodi filmstúdióknak és az Egyesült Államoknak.

Forrás: index.hu, cinematograph.roKapcsolódó