Sztrájkolni készülnek az amerikai színészek Sztrájkolni készülnek az amerikai színészek

Sztrájkolni készülnek az amerikai színészek

A Screen Actors Guild (SAG) színészszakszervezet elégedetlen azzal a kollektív szerződéssel, amit a forgatókönyvírók és a rendezők szakszervezete fogadott el az idén tavasszal.

Ismét leültek tárgyalni a körülbelül 120 000 hollywoodi színész érdekképviseletét ellátó SAG (Screen Actors Guild) és a nagy filmstúdiók és produkciós cégek képviselői, hogy megvitassák a színészek jogait és leginkább a forgalmazásból származó részesdésüket. A tárgyalások azonban nem vezetettek konkrét eredményhez.

Az amerikai bulvárlapokban már sztrájkot emlegetnek és felmerült, hogy jövőre elmaradhat akár az Oscar- és Golden Globe-díjkiosztója is. A színészek kollektív szerződése június 30-án lejárt, így a szakszervezetek már júliusban tárgyalóasztalhoz ültek a filmstúdiókkal.

A kisebbik szakszervezet, az AFTRA (The American Federation of Television and Radio Artists), már júliusban megegyezett a munkáltatókkal, a SAG azonban mind a mai napig nem írta alá a szerződést.

Ha mégis sztrájk lesz, akkor az nagy veszteséget jelent egész Hollywoodnak. A forgatókönyvírók száznapos munkabeszüntetése tavaly télen, a becslések szerint 3,2 milliárd dolláros veszteséget okozott Los Angeles megyének, a hollywoodi filmstúdióknak és az Egyesült Államoknak.

Forrás: index.hu, cinematograph.ro

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat