A Uránia mozit is újjáéleszti a TIFF


Bár csak néhány napra, de ismét bekapcsolódhat a filmes életbe Kolozsvár első filmszínháza – ha nem is éppen a hagyományos értelemben vett filmvetítések által.

Az 1910-ben épült Uránia palota nemrég felújított rendezvénytermében – a ma klubként működő hajdani Favorit moziban – szervezi meg zenei programsorozatát a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A TIFF Music Nights vendége lesz május 28. és június 3. között hat ismert román alternatív együttes – The Mono Jacks, Byron, Șuie Paparude és az Orkid, Omul cu Șobolani, Urma és a Vița de Vie –, a koncertek este 9-kor kezdődnek.

Május 31-én a Baba Dochia négyesfogata és a lengyel Baasch lép fel. Utóbbi karizmatikus producer, zeneszerző és énekes, aki filmzenei karrierjét a Floating Skyscrapers című filmnek köszönheti, amelyért Thomas Wasilewskit rendezői díjjal tüntette ki a 2015-ös TIFF zsűrije. A Baba Dochia fellépése „összetett audiovizuális előadás lesz, vetítéssel, szintetizátorokkal, drum machine-nel, tereminnel és torzított gitárral” – ígérik a szervezők.

A belépő koncertenként 25 lejbe fog kerülni.

TIFF Music Nights - Bardi Johannsson

A TIFF-házban is lesznek koncertek, ezek este 10-kor fognak kezdődni. Május 28-án jön egy neo-pszichedelikus rockcsapat Vilniusból: a Garbanotas Bosistas Queen-, Beatles- és Led Zeppelin-ihlette dalokkal hódította meg Nagy-Britanniát, a balkáni és a balti országokat. Vasárnap este a kedvelt román alternatívrock-együttes, a Coma lép fel szokás szerint nu metalt, rapcore-t, punkot és skát keverő koncerttel.

A holland-belga akusztikus-elektronikus trió, a De Beren Giere is fellép a TIFF-en (május 31-én), és ugyanitt koncertezik az izlandi Bardi Johannsson is, május 30-án, egy nappal a Haxan: Witchcraft Through the Ages című, 1922-ben készült svéd horror bonchidai vetítése után, amelyhez ő írt zenét.

A TIFF-házbeli koncertekre 15 lejért lehet jegyet váltani.

Még több fellépő és részlet a fesztivál honlapján, teljes program hamarosan ugyanitt.Kapcsolódó