Rengeteg magyar vonatkozása lesz az idei TIFF-nek


A Magyar Film Napján kívül is rengeteg magyar vonatkozása lesz a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15. kiadásának.

250 film, ami közül 216 nagyjátékfilm, és a filmeket minden eddiginél több vendég fogja elkísérni Kolozsvárra – hangzott el a szervezők ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

A fesztivál 9 magyar filmet tűz műsorra a hagyományosan ennek szentelt szekcióban, június 1-jén, szerdán, de lesz magyar film az idei tematikus válogatásban, és a hazai rövidfilmes versenyprogramnak is van magyar vonatkozása.

A Magyar Film Napja filmjei:

  • Nemes Jeles László: Saul fia (kritikánk itt, interjúk itt, itt és itt)
  • Gárdos Péter: Hajnali láz (kritikánk itt)
  • Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból (kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt)
  • Fliegauf Bence: Liliom ösvény (kritikánk itt)
  • Horváth Lili: Szerdai gyerek (kritikánk itt)
  • Vécsei Márton, Lakos Nóra, Samaras Daphne, Széphelyi Júlia, a Mendrei Miki és Ausztrics Andrea páros, Szirmai Márton és Pater Sparrow: Radnóti hétszer (szkeccsfilm)
  • Igor és Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része (kritikánk itt)
  • Hörcher Gábor: Drifter
  • Csoma Sándor: Tabula rasa

Nemes Gyula Zero című filmje (kritikánk itt, interjúnk itt) a fesztivál tematikus válogatásába került be. A szekció idén állatokról, ember és állat viszonyáról, az emberi viselkedés a környezetében élő állatok magatartásában való tükröződéséről szól – miután az előző években volt szó emberekről és csigákról, emberekről és lovakról, emberekről és kosokról, magyarázta a fesztivál művészeti vezetője, Mihai Chirilov az ötlet eredetét.

Szintén külön szekcióban, az oktató céllal összeválogatott EducaTIFF-ben, 15 éves korhatárral vetítik Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét.

A Magyar Film Napjának különleges eseményei idén új helyszínre költöznek: a gyalui kastélyba. A Hajnali láz késő esti vetítése előtt, délután 6 órai kezdettel itt lehet bulizni a Bagossy Brothers, majd a Republik koncertjén. Janovics Jenő egykori mozija, a legendás Uránia palota is több koncertnek lesz a helyszíne.

Azt még nem lehet tudni, hogy ki lesz az idei fesztivál díszvendége (Ethan Hawke, Dany deVito és Monica Belluci nemet, Gerard Depardieu talánt mondott a szervezők meghívására, Iain Smith, a Mad Max: Fury Road, Az ötödik elem és a Hét év Tibetben egyik producere viszont eljön), de két színésznő mindenképpen életműdíjat kap a május 27-én kezdődő fesztiválon: Carmen Galin mellett a szilágysomlyói származású Orosz Lujzát tünteti ki a fesztivál. A 89 éves kolozsvári színésznő részt vesz az Urgia című, Andrei Blaier- és Iosif Demian-rendezte film díszvetítésén, június 3-án, 14:30-tól a Művész moziban.

További magyar vonatkozása a TIFF idei kiadásának: a hazai rövidfilmes versenyben Visky Ábel Romanian Sunrise és a hozzá hasonlóan Kolozsváron végzett egy másik rövidfilm rendezője, Fodor Norbert is.Kapcsolódó