Erdélyi magyar dokumentumfilmet díjazott a Romániai Filmművészek Szövetsége


A kolozsvári Xantus Áron rendező-operatőr Alkonytájt, átutazóban című dokumentumfilmjét is díjazta a Romániai Filmművészek Szövetsége (UCIN).

Az UCIN elődjét 1963-ban alapították neves román filmművészek, a szakmai szövetségnek jelenleg 850 román és külföldi tagja van, és évente elismeréssel tünteti ki a legjobb filmeket.

Az Alkonytájt, átutazóban című produkció – amely az MTVA megrendelésére készült – különdíjat kapott. A Xantus Film stúdióban készült alkotást a Duna Televízió mutatta be.

A díjat Xantus Áron vette át a bukaresti díjkiosztó gálán a szövetség elnökétől, Laurențiu Damian filmrendezőtől, aki a méltatásban kiemelte: ma különösen fontos, hogy művészi igénnyel, érzékenyen üzenő, értékőrző és értékteremtő dokumentumfilmek készüljenek.

A nagydíjat az idén Dan Chișu román rendező kapta a Bukarest NonStop című filmjéért. Radu Jude Aferim! című játékfilmje a zsűri különdíját nyerte el. Tavaly ez a film kapott Ezüst Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A legjobb rendezésért járó díjat a román filmes újhullám egyik kiemelkedő képviselőjének, Corneliu Porumboiu rendezőnek ítélték A kincs (Comoara) című játékfilmjéért.

(MTI)Kapcsolódó