Ukrán filmterv nyerte a ScriptEastet Ukrán filmterv nyerte a ScriptEastet

Ukrán filmterv nyerte a ScriptEastet

A legjobb kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski ScripTeast Awardot az ukrán Marysia Nikitiuk When The Trees Fall című könyve nyerte el.

Marysia Nikitiuk - When The Trees Fall - ScripTeast - 2016

Bár a díjat 10. alkalommal nyújtják át, ukrán filmterv először szerepelt a forgatókönyv-fejlesztő programban, amelyet a lengyel Független Film Alapítvány szervez a Cannes-i Fesztivál keretében, a Creative Europe MEDIA program és a Lengyel Filmintézet támogatásával.

A héttagú bírálóbizottság így indokolta döntését: „Az idei ScripTeast Kieslowski-díja egy filmes szempontból szokatlanul gazdag forgatókönyvé. Mámorító mennyiségű szereplőt és narratívát tartalmaz, amelyek összeolvadva rendkívüli, egyszerre ijesztő, mágikus, érzéki és vicces, ugyanakkor nem kevésbé autentikus világot hoznak létre. Az író fantáziája szikrázik a lapon, és mindannyian izgatottan várjuk, hogyan lehet ezt a látomást vászonra vinni.”

Idén nem volt magyar filmterv a programban részt vevő, 11 kiválasztott között (volt egy román, Adina Sadeanu Golden Ashes című forgatókönyve).

Korábban olyan forgatókönyvek nyertek Kieslowski-díjat, mint a szlovák Zuzana Liova The House, Fliegauf Bence Womb, a román Ioan Antoci Câinele japonez vagy a bulgár Iglika Triffonova False Witness című forgatókönyvei. A három lépéses forgatókönyvírói tréningen mostanig részt vett projektek közül 18-ból készült film.

(FNE)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat