Ken Loaché az Arany Pálma


Ken Loach I, Daniel Blake című filmje nyerte el a 69. Cannes-i Fesztivál fődíját. Cristian Mungiu megosztott rendezői díjat kapott.

Véget ért a 69. cannes-i filmünnep. A fő versenykategóriában 21 film alkotóit értékelte a George Miller vezette zsűriben, amelynek munkájában idén Nemes Jeles László is részt vett.

Az I, Daniel Blake-ért elnyert Arany Pálma a rendszeres cannes-i vendég Ken Loach 14. díja a riviéráról, ez a második Arany Pálmája. A zsűri nagydíját idén az alig 27 éves Xavier Dolan vehette át A Juste la fin du monde című filmjéért – a fiatal kanadai rendező hetedik cannes-i díját vette át ma este.

A rendezői díjat megosztva kapta Cristian Mungiu (Bacalaureat) és Olivier Assayas (Personal Shopper). Andrea Arnold brit rendezőnő kapta a zsűri díját az Egyesült Államokban játszódó American Honey című, marginalizálódott fiatalokról szóló road-movie-jáért, a legjobb forgatókönyv díját az Oscar-díjas iráni Ashgar Farhadi új filmje, a The Salesman című családi dráma érdemelte ki.

A legjobb színészi alakításokért járó díjakat egy iráni és egy Fülöp-szigeteki színész viheti haza: Jaclyn Rose a legjobb női alakítás díját vette át ma este Brillante Mendoza Ma'Rose című filmjének főszerepéért, a legjobb férfi alakítás díját pedig az iráni Sahab Hosszeini kapta Ashgar Farhadi The Salesman című alkotásban nyújtott játékáért.

Az Un Certain Regard fődíjasa egy finn film, a The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Hymyilevä Mies, r. Juho Kuosmanen), a Cinéfondation nagydíját Or Sinai Anna című alkotása, egy izraeli film kapta, a legjobb rövidfilm pedig Juanjo Giménez Timecode című spanyol filmje.


Cannes percről percre itt


A Quinzine de realisateurs szekcióban egy dán-afgán koprodukció, a Shahrbanoo Sadat rendezte Wolf and Sheep, valamint a Chasse Royale című francia film (r. Romane Gueret, Lise Akoka) vitte a pálmát egészestés, illetve rövidfilmes kategóriában.Kapcsolódó