Margitházi Beja Az arc mozija című könyvét mutatják be Budapesten


A bemutatóra és az azt követő kerekasztal-beszélgetésre a 2B Galériában (IX. ker. Ráday u. 47) kerül sor 2008. december 4-én, csütörtökön délután 17 órától.

„Ez a könyv film, közelkép és arc kapcsolatának átgondolására vállakozik. Az arcok premier plánjai úgy olvadtak be a film egyéb vizuális effektusai közé, hogy – erőteljes hatásukat megőrizve – alig árulkodnak azokról a bonyolult optikai és proxemikai, esztétikai és filozófiai kérdésekről, melyeket a közelkép, különösen az arcnagyközeli meghatározása vagy filmtörténete vet föl.” – áll a könyv borítóján.

A filmvásznat teljesen betöltő arcok eleinte menekülésre vagy épp csak felháborodásra késztették a közönséget, de a rendezőket azóta is izgatja az ásító, grimaszoló, érző, kifejező arc ábrázolása. A ma már megszokott látvány meglepő történeti előzményeiről Az arc mozija. Közelkép és filmstílus című könyve kapcsán Margitházi Beja beszél, majd e jelenségeket pszichológiai, kognitív, illetve etológiai szempontból tárgyalják a kerekasztal beszélgetés meghívottjai: Dúll Andrea, Gyene Gyöngyvér, Mélyi József, Zimmer Márta, Hamp Gábor és Blaskó Ágnes.Kapcsolódó