Egy magyar film Tokióban nyert, egy másik Edinburgh-ban versenyez


Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje olyan díjat kapott, aminek köszönhetően Oscarra jelölhető.

Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját (International Competition Best Short Award). Ezen felül a három főkategória díjazottjai közül a zsűri szintén a Mindenkinek ítélte a fesztivál nagydíját (SSFF & ASIA 2016 Grand Prix), ezzel a díjjal az Oscar-díjra való jelölhetőség is együtt jár – közölte ma délelőtt a Daazo.com.

Edelényi János JutalomJáték című filmjének európai premierje a 161 új filmet felvonultató 70. Edinburgh-i nemzetközi filmfesztiválon lesz a rendező és a főszereplők részvételével – áll a filmalap közleményében.

Deák Kristóf: Mindenki

A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo külön kiemelte a filmet az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért. Ez egyben azzal járt, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi. Az utóbbi hónapokban a film több elismerésben is részesült, közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.

A tokiói siker hatalmas szakmai elismerést és nagy lehetőséget jelent a fiatal alkotónak. A díjakat Naomi Kawase filmrendező adta át, aki a múlt hónapban Cannes-ban is adott át díjat magyar alkotónak: akkor Andrasev Nadja kapott harmadik díjat a Cinéfondation szekció versenyében A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért, amelyet szintén a Friss Húson láthatott először a magyar közönség.

Deák Kristóf a Friss Hús filmfesztivál keretében megrendezett második magyar pitchfórumon is sikerrel szerepelt idén márciusban: A legjobb játék című filmterve kapta a fődíjat, a 300 000 forintos pénzdíjjal járó, Lovas Nándorról elnevezett elismerést. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét.

Edelényi János: JutalomJáték

Az Angliában forgatott JutalomJáték (The Carer) főszereplője az Emmy- díjas és Golden Globe-díj jelölt Brian Cox és Coco König pályakezdő magyar-osztrák származású színésznő. A JutalomJáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész Sir Michael Gifford találkozásának megindító története. Dorottya álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára…

A JutalomJáték világpremierje az év elején, a Palm Springs-i filmfesztiválon volt, a fesztivál legjobb filmjei (Best of the Fest) közé választották. A premier kapcsán a Hollywood Reporter című elismerő kritikát közölt a JutalomJátékról.

A főszerepeket alakító Brian Cox, Emilia Fox és Anna Chancellor mellett és Lukáts Andor is szerepel Edelényi János filmjében. A JutalomJáték vezető producere Berger József (Mythberg Films), operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila. A forgatókönyvet Edelényi, Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont közösen jegyzi.

A JutalomJátékot a magyar mozik közönsége október végétől láthatja az A-Company Hungary forgalmazásában.

Az edinburgh-i filmfesztiválon további magyar vonatkozású produkciók és koprodukciók is műsoron lesznek: itt lesz a Dragomán György A fehér király (2005) című művéből Magyarországon forgatott brit filmadaptáció (r. Alex Helfrecht, Jörg Tittel) világpremierje, brit bemutatóként vetítik a magyar részvétellel és filmalapos támogatással készült nagyszabású norvég történelmi filmet, Az utolsó királyt (The Last King, r. Nils Gaup), valamint a Pernilla August rendezte, svéd-dán-norvég koprodukcióban Magyarországon is forgatott A Serious Game című alkotást. Juszt Balázs első játékfilmjének, a The Man Who Was Thursday című magyar-olasz thrillernek, továbbá a magyar Filmteam koprodukciójában, Robert Pattinson főszereplésével készült, Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader (r. Brady Corbet) című történelmi drámának is Edinburgh-ban lesz a brit premierje.Kapcsolódó