Megkezdődött a 15. Filmtett Workshop


A helyszín ezúttal a Sepsiszentgyörgyhöz közeli, árkosi felnőttoktatási központ, az események július 25. és augusztus 5. között zajlanak.

Filmtett Workshop

Huszonháron fiatal tehetség érkezett Magyarországról, tizennyolcan romániaiak és egyikük felvidéki. Közös céljuk élőszereplős vagy animációs rövidfilmeket készíteni, tanulni a magyar filmszakma elismert személyiségeitől – és gyakran egymástól is –, és ismerkedni: a Filmtett Workshop intenzív programja alatt szövődő szakmai és baráti kapcsolatok sokszor alapoznak meg későbbi együttműködéseket.

A tábor miniatűr filmgyárként működik, egyes csoportjai a filmalkotás különböző területeit „tanulják ki”: rendező, operatőr, vágó, hangmérnök, gyártásvezető, rendezőasszisztens, színész és  animációs csoportok ismerkednek ezekben az órákban is a számítógépes programokkal, technikai felszerelésekkel. A négy fiatal rendező saját forgatókönyveihez válogat színészeket, stábot és keres helyszínt. A forgatások a tervek szerint csütörtökön indulnak be. Minden film egy-két nap alatt forog le, aztán a vágók, majd a hangmérnökök veszik kézbe az anyagot ahhoz, hogy utolsó estére – augusztus 4-ére – elkészüljenek a filmek. Bár a pályázatalapú válogatásnak nem volt kizáró feltétele a filmes tapasztalat megléte, az idén érkezett fiatalok közül szinte mindenkinek van már valamilyen filmes háttere.

Az egyes alkotócsoportokat a tábor hagyományaihoz híven elismert magyar filmesek vezetik: velünk táborozik a Liza, a rókatündér rendezője és főszereplője, Ujj Mészáros Károly és Balsai Móni, az operatőr csoport vezetője Pálos György és Bántó Csaba, a hangmérnök csoporté két sikeres fiatal hangmérnök, Lukács Péter Benjámin (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Symphony no. 42, A nyalintás nesze) és Székely Tamás, a Saul fia egyik hangmestere. A csapatot egy fiatal erdélyi hangmérnök, Iszlai József erősíti. Az animációs csoportot Vácz Péter, a Nyuszi és őz című, nemzetközi sikerű animációs film rendezője, valamint Vezsenyi Tamás vezeti, a rendezőasszisztensek és a gyártásvezetők Durst György Arany Pálma-díjas producertől, valamint a gyártásvezetéstől a filmforgalmazásig és rendezvényszervezésig rengeteg területen jártas Boros Melindától tanulhatnak. A vágó csoportot Lemhényi Réka vezeti, aki többek közt Pálfi György Hölgyeim és uraim! című, bravúros szkeccsfilmjén és Tudor Giurgiu De ce eu? című múltidéző drámáján is dolgozott. Jobbkeze egy fiatal vágó, Kővári Szabolcs.

A Filmtett alkotótáborában mostanig több mint 200 film készült, nagyrészük hazai vagy nemzetközi fesztiválok műsorába is bekerült, több közülük sikerrel szerepelt, díjakat is szerzett. Idén várhatóan 8-10 rövidfilm csatlakozik a korábban bemutatott alkotásokhoz.Kapcsolódó