Négy román film versenyez idén Torontóban


Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Alexandru Badea és Adrian Sitaru legfrissebb filmjei is rajta vannak a kanadai fesztivál által ma közzétett listán.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál egy több mint 100 filmből álló listát tett ma közzé, rajta a nyitó- és a zárófilmmel, 14 különleges vetítéssel, valamint a Gála, TIFF Docs, Vanguard, Midnight Madness, Masters, Cinematheque, illetve a Short Cuts versenyválogatásának címeivel.

A teljes listát görgetve, Almodóvar, Demme, Assayas, Villeneuve, Oliver Stone, Ewan McGregor, Vinterberg, Ozon, Kormákur, Jarmusch, Farhadi, Herzog és több hasonló, illusztris név között négy román rendezőére is rábukkanhatunk.

A Masters Of Cinema szekcióban vetítik a cannes-i rendezői díjas Mungiu-filmet, a Bacalaureatot, valamint Románia idei Oscar-nevezettjét, Cristi Puiu Sieranevadáját – mindkét filmnek ez lesz a kanadai premierje.

A rövidfilmes válogatásba – 40 másik külföldi és 33 kanadai cím mellé – bekerült Alexandru Badea Toate fluviile curg în mare című filmje, egy UNATC-s vizsgafilm, nemzetközi fesztiválútja a cannes-i Cinéfondationban indult.

Adrian Sitaru Fixeur című filmje a Contemporary World Cinema program része. A történet egy Radu fiatalról szól, aki a France Presse hírügynökség bukaresti irodájában gyakornokoskodik, és arról álmodik, hogy igazi újságíró legyen. A nagy lehetőséget egy kiskoró, franciaországi prostituált hazakerülésének története hozza el számára, ám minél közelebb kerül az interjú pillanatához, annál bizonytalanabbá válik hivatását illetően.

A TIFF listáján rajta van többek közt a The Promise című Terry George-filmdráma, egy szerelmi történet, amelynek háttere az örmény tömegmészárlás, Liev Schreiber The Bleeder című független filmje a nehézsúlyú birkózó Chuck Wepnerről, akiről Rocky figuráját mintázták. Itt lesz Terrence Malick Voyage of Time: Life’s Journey című, első dokumentumfilmjének a bemutatója, a Platform programban pedig többek közt az Amerikában várva várt, Jackie című Pablo Larrain-portréfilmet vetítik.

A tíz napos Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 8-án kezdődik, versenyválogatásaiba idén nem került magyar film.Kapcsolódó