Tűz ütött ki a Barrandov filmstúdióban


Mintegy 100 millió koronás (1,15 milliárd forintos) kár keletkezett a hét végén Prágában, amikor a város déli szélén álló Barrandov filmstúdióban leégtek egy középkori város kulisszái – közölte tegnap a cseh rendőrség.

A középkori Párizst idéző kulisszák a Knightfall című amerikai tévéfilmsorozat számára készültek. A mintegy 30 000 m2-es kulisszavárost három hónap alatt építették fel és 5-6 hónapig szerették volna használni az amerikai filmesek. Leégtek azok a díszletek is, amelyek a középkori párizsi kastélyok belső termeit utánozták.

A péntekről szombatra virradóra keletkezett tűz a kulisszavárosról később átterjedt a környező füves-bokros területre is, és megfékezéséhez 17 tűzoltóegység és egy, a Moldva folyóból vizet szállító rendőrségi helikopter beavatkozására volt szükség. Vasárnap reggelre sikerült eloltani mindenütt a tüzet. A mentés során három tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett. Prágában idén ez volt a legjelentősebb tűzoltósági bevetés.

A tűz oka egyelőre ismeretlen, azt a rendőrségi szakértők vizsgálják.

A templomos lovagok középkori rendjéről szóló filmsorozatot az amerikaiak a History Channel tévécsatorna számára forgatják. A horvátországi forgatások után a filmeseknek augusztus végén kellett volna átköltözniük Csehországba, ahol a barrandovi filmstúdiókon kívül több középkori cseh várban és kastélyban is forgatnak.

A barrandovi filmváros a világ egyik legrégibb és legnagyobb filmstúdiója, az 1930-as évek óta több mint 2500 hazai és nemzetközi filmet forgattak ott, köztük több Oscar-díjas produkciót.

(MTI)Kapcsolódó