Új filmes tévécsatorna indulhat Romániában


Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tegnap működési engedélyt bocsátott ki egy új, kizárólag román filmek sugárzásával foglalkozó kábeltévé, a CineMaraton részére.

Az új adót a Digital Cable Systems hozná létre, és saját országos kábeltévé-rendszere, a DCS műsorcsomagjában, illetve a szintén hozzá tartozó platformon, az Akta Telecomon sugározná.

A tematikus csatorna szerkesztősége a tervek szerint az Argeş megyei Câmpulungban lesz. A műsorsávban lesznek filmek előtt sugárzott, rövid interjúk (CineInterviu), ötperces filmösszegzők (CineRezumat), de a szerkesztők interaktív műsort is terveznek: a CineŞtie a nézők filmes műveltségét fogja tesztelni. A CineMaraton tartalmának 30,6%-át állítja elő önállóan, a fennmaradó 69,4%-ot román filmek teszik majd ki – írja a Mediafax.

A CNA adatai szerint az új tévécsatona indításához 23 000 euró értékben vásároltak felszerelést, a saccolt működési költség pedig évi 60 000 euróra rúg, amely a működtető tervei szerint reklámköltségből és saját műsorok eladásából fog befolyni.

A CNA korábban hét licencet bocsátott ki filmeket sugárzó tévécsatornák részére, ezek közül három adó – Pro Cinema, Film+Cz (Film+Adria), Digi Film – játékfilmes, négy pedig – Digi Life (Life Channel), Digi World (World Channel), Digi Animal (Animal World Channel), DQO – dokumentum- és ismeretterjesztő filmes tartalmat sugároz.Kapcsolódó