Kritikaíró workshop lesz október elején Kolozsváron


Intenzív, ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott kritikaíró műhelyt szervez a Filmtett Egyesület az október eleji Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében.

Filmkritikaíró workshopot szervez október 7. és 9. között, Kolozsváron a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál. A szerkesztőség már évek óta, rendszeresen meghirdeti kritikaíró/elméleti kurzusát a nyári táborában, idén ez a 16. Filmtettfeszten kap helyet, átalakul egy három napos, intenzív tanfolyammá, és nyilvános lesz. A foglalkozások péntektől vasárnapig zajlanak, délelőtt 11-től délután 6-ig, egyórás szünettel.

A workshopra szeretettel várunk film-, média-, kommunikáció-, teatrológia-, filológia-szakosodású hallgatókat, médiában dolgozókat, aktív vagy leendő kritikusokat, vagy olyanokat, akik a filmről való gondolkodás és közbeszéd iránt érdeklődnek. A részvétel ingyenes, részletek alább.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve megszervezett workshop helyszíne a Bocskai-ház, és három előadó három különböző szemszögből fogja megközelíteni a filmkritikaírás lehetséges vonatkozásait.

A képzés témakörei

Váró Kata Anna foglalkozásain a workshop résztvevői által hozott kritikák alapján közösen gyűjtik össze, hogy melyek a jó kritika attribútumai, illetve hogy melyek azok a pontok, amelyekre egy filmkritika írása – és olvasása – kapcsán oda kell figyelni (médium, célközönség, kontextus megteremtése, struktúra stb).

Pápai Zsolt előadásában a filmkritika alapfunkcióiról fog beszélni, továbbá arról, hogy ezektől mennyiben lehet és mennyiben nem tanácsos eltérni, illetve miért jelenthet problémát a mai magyar (elsősorban online) filmkritikában, hogy a szerzők mellőznek egyes kritikai alapfunkciókat.

Kárpáti György a nemzetközi filmkritikus-szövetség, a FIPRESCI szerepéről fog beszélni, illetve a filmkritikaírást távolabbi, nemzetközi kontextusba helyezi, valamint gyakorlati tanácsokat szolgáltat fesztiválokon való részvételhez és más, filmes újságírói feladatokhoz (interjúzás stb.).

Gyakorlati tudnivalók

A gyorstalpalónak nincs sem pályázati, sem részvételi díja.

Az első foglalkozásra opcionálisan a következőket kérjük előre a résztvevőktől, a jakab.benke@filmtett.ro e-mail-címre:

  • 1 kritika attól a kritikustól, akit példaképnek tartanak/szívesen olvasnak, abból a médiumból, amelyet a leggyakrabban olvasnak.
  • 1 saját írás a Börtönvonat Yumába című filmről (kb. 4000 leütés).

A workshop menetrendje a következő:

  • október 7., péntek, I. foglalkozás, 11–14 óra: Váró Kata,
  • október 7., péntek, II. foglalkozás, 15–18 óra: Pápai Zsolt,
  • október 8., szombat, III. foglalkozás, 11–14 óra: Váró Kata,
  • október 8., szombat, IV. foglalkozás, 15–18 óra: Pápai Zsolt,
  • október 9., vasárnap, V.-VI. foglalkozás, 11–13, ill. 14–16 óra: Kárpáti György.

Az előadók

Váró Kata Anna tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. Az Angol-Amerikai Intézetben először angol nyelvtanári, majd angol nyelv és irodalom szakos tanári diplomát szerzett. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Mozgóképkultúra és Médiaismeret Szakán szerzett szakirányú diplomát. Doktori (DLA) címét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte meg. A Debreceni Egyetem adjunktusa (filmtörténetet, filmelemzést tanít), film- és színházkritikus, eddig több mint 60 fesztiválról tudósított. Szerkesztői munkája mellett fontosabb írásai a Nagyvilágban, a Kritikában, a Filmkultúrában, a Filmtettben és a Műútban jelentek meg. A Műúttól művészeti írás kategóriában nívódíjat kapott.

Pápai Zsolt az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. A Filmvilág folyóirat külső munkatársa, 2002–2012 között a Metropolis szakfolyóirat szerkesztőségi tagja volt. Bő húsz éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a következő fórumokon: Metropolis; apertura.hu; Filmvilág; Filmtett; Magyar Narancs; Iskolakultúra; Pergő Képek; A Dunánál; Pannonhalmi Szemle; Shoot in Hungary; mozivadasz.hu; magyar.film.hu.Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg. 2007-ben és 2011-ben vezette a Filmtett Workshop kritikuscsoportját.

Kárpáti György doktori (PhD) fokozatát 2011-ben szerezte a Pécsi Tudományegyetemen. 2003 óta tanít filmes és kommunikáció szakos tárgyakat, óraadóként a Zsigmond Király Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen is tanított. 2010 és 2012 között főiskolai adjunktus a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karán, 2012 óta egyetemi adjunktus a PPKE-BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetében. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, korábban négy évig alelnöke. Világszerte számos FIPRESCI-zsűriben működött közre tagként, zsűrielnökként (Montréal, Moszkva, Kerala, Busan, Palm Springs, Jereván, Kijev, Genf, Torinó). Közel két évtizede dolgozik filmkritikusként, írásai számos magyar filmszakmai lapban, folyóiratban, napilapban jelentek meg, több filmes témájú könyv szerkesztő-kiadójaként működött közre. Első önálló kötete Címlapsztori: Az újságírószerep változása az amerikai hangosfilmben címmel 2015-ben jelent meg.Kapcsolódó