Erdélyi fiatalok is jelentkeztek a filmalap Inkubátor Programjára


Tizenhárom, nem magyarországi egyetemen diplomázott pályakezdő is jelentkezett a filmalap Inkubátor Programjára, köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem diplomásai is.

69 pályázat érkezett a filmalap második Inkubátor Programjára. Az idei kiírás újdonsága volt, hogy nem kizárólag diplomás, de még első mozifilmjük előtt álló filmrendezők jelentkezhettek, hanem azok az ifjú direktorok is, akik rövidfilmjeikkel nemzetközi fesztiválokon díjat nyertek.

A legtöbb pályázat a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az ELTE filmszak és a Metropolitan egyetem diplomásaitól érkezett, továbbá 7 pályakezdő filmes külföldi fesztiváldíj alapján jelentkezett – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A program sikerét bizonyítja, hogy a hazai intézményekben végzett fiatalok mellett 13 külföldön diplomázott pályakezdő is jelentkezett, köztük a Sapientia és az Újvidéki Egyetem diplomásai.

A 69 jelentkező közül a program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján október közepéig választják ki azt a tíz tervet, amelyeket a fiatal filmesek a novemberi pitch fórumon bemutathatnak. A tíz filmterv közül a három nyertest a mentorok és további kettőt a szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki szavazás útján.

A forgatókönyv-fejlesztésre idén is 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig igényelhető támogatás, mely filmenként 2 millió forint marketingtámogatást foglal magában. Az „inkubátorosok” az anyagi támogatás mellett a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.

A tavaly először meghirdetett Inkubátor Program keretében Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, amelynek főhőse – Bánki Gergely alakításában – egy vidéki színházban mellőzött szereplő. Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Januárban kezdi forgatni Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista drámáját, tavasszal pedig Csuja László Virágvölgy című coming-of-age történettel keresztezett road movie-jának a forgatása kezdődhet. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja gyártás-előkészítésben van, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.Kapcsolódó