Négy erdélyi városban is lesz idén Primanima


A Budaörsön indult, első animációs filmeket bemutató Primanima nemzetközi filmfesztivál idén négy erdélyi városban is szervez vetítéssorozatot a központi vetítésekkel párhuzamosan, egy hét múlva.

Kolozsváron a Sapientia EMTE, Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem, Csíkszeredában pedig a Csíki Székely Múzeum ad otthon az október 19. és 22. között. Mind a négy helyszínen gyerekfilmeket vetítenek.

Csíkszereda
Csíki Székely Múzeum

  • okt. 19. (szerda) 10:00
  • okt. 20. (csütörtök) 10:00
  • okt. 21. (péntek) 12:00

Nagyvárad
Partiumi Keresztény Egyetem, díszterem

  • okt. 19. (szerda) 10:00–18:00

Kolozsvár
Sapientia egyetem, aula

  • okt. 22. (szombat) 11:00; 12:00; 13:30

Sepsiszentgyörgy
MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

  • okt. 20. (csütörtök) 16:00–19:00

A Primanimára nevezett több mint 500 animációs rövidfilmből a felnőttekből és gyerekekből álló előzsűri kiválasztott 30 mesefilmet, az alkotások október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.

A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért 9 országból 21 mesefilm verseng, míg az összesen 9 darab hazai alkotás a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért száll ringbe, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel. Az idén alapított díjat a szervezők az 1965-ben fiatalon elhunyt animációs rendezőről, Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves. Csermák az 50–60-as években a legendás budapesti Pannónia Filmstúdió égisze alatt számos kultikus mesefilm készítésében vett részt, így A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Két bors ökröcske, valamint a legelső magyar mesesorozat, a Peti című rajzfilmszériában is dolgozott. Rendezőként legnagyobb sikerét A piros pöttyös labda című filmmel érte el, amely 1961-ben Velencében a gyermekfilm-fesztiválon fődíjat kapott.

Budaörshöz idén több magyarországi helyszín is csatlakozott: Pécsett, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon és Székesfehérvár is lesz idén Primanima.Kapcsolódó