Látható Kolozsvár – fotó- és filmtörténeti kiállítás a kincses városban


A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és az Erdélyi Audiovizuális Egyesület az audiovizuális örökség világnapja alkalmából fotó- és filmtörténeti kiállítást rendez, amely egy kolozsvári amatőr fotós, Orbán Lajos (1897–1972) munkásságát mutatja be.

Orbán Lajos a két világháború közötti Kolozsváron alkotott, és amatőr fotóival számtalan díjat nyert. A Kováts P. Fiai fotószaküzlet képviselőjeként fotókurzusokat tartott, a Tessar Teke amatőr fényképésztársasághoz tartozott, és nagy valószínűséggel ő volt az első erdélyi polgár, aki amatőr filmfelvételeket készített Kolozsvárról 1928 és 1935 között.

Kik lakták be Kolozsvár főterét, a Sétateret, és hogyan nézett ki egy családi ház az 1930-as években? Milyen volt a városi forgalom a konflisok és az automobilok korában? Hogyan látott az 1930-as évekbeli polgár? Milyen társaságokhoz csatlakozhatott az, aki kedvét lelte a fényképezésben? A Látható Kolozsvár című kiállítás Kolozsvár eddig kevésbé ismert arcát mutatja be, azt ahogyan Orbán Lajos egyedi látásmódjával megőrizte számunkra fotókon és mozgóképeken.

Az Erdélyi Audiovizuális Egyesület célja az audiovizuális dokumentumok kutatása: idővel az archív felvételek, az amatőr fotók és filmek szakszerű gondnokaivá szeretnének válni – fogalmazza meg hitvallásukat az egyesület közleménye. „Azt szeretnénk elérni, hogy a fölöslegessé váló képek, negatívok ne a szemétben végezzék, hanem helytörténeti dokumentumként új otthonra leljenek egy kutatható gyűjteményben. A képi dokumentumok múltunk eseményeit őrzik, e gyűjtemények igen sérülékenyek. Megóvásuk, helyreállításuk egy összetett feladat, amely jogi, intézményi, műszaki és pénzügyi intézkedések sorát feltételezi. Egy erdélyi audiovizuális archívum, illetve fotó- és filmtörténeti múzeum létrehozásának szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet.”


  • Megnyitó: 2016. október 27., 17:00 óra.
  • Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4. sz., B épület, I. emelet
  • A kiállítás látogatható: 2016. október 27. és november 19. között (10:00–18:00).
     


Kapcsolódó